Uuring: töötajate palgaootuse mediaan on aastaga kahanenud 1300 eurole

BNS
Copy
Palk
Palk Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee küsitlusest selgub, et töötajate palgaootuse mediaan töökoha vahetamisel on võrreldes eelmise kevadega kahanenud 1500 eurolt 1300 eurole.

Enim on küsitluse kohaselt langenud tööga mittehõivatute palgaootus – 1229 eurolt 1000 eurole, teatas agentuur. Selle põhjuseks on agentuuri hinnangul ilmselt kehvemad töö leidmise võimalused praeguses tööturuolukorras.

Vaatamata keerulisele olukorrale tööturul hindas üle poole töötajatest ehk 54 protsenti oma majanduslikku toimetulekut keskmiseks. Kolmandik ehk 33 protsenti märkis, et nad tulevad hästi või väga hästi toime ning 13 protsenti hindas oma toimetulekut kehvaks või väga kehvaks. Halvasti toimetulijate seas on seejuures rohkem neid, kelle töötasu on viimastel kuudel vähenenud.

Eelmise aastaga võrreldes oli sel kevadel agentuuri teatel vastajate seas rohkem neid, kes hindasid oma toimetulekut heaks või väga heaks – eelmisel kevadel oli neid veerand ehk 25 protsenti, sel kevadel kolmandik ehk 33 protsenti. 

Vastajad, kes mais ei töötanud, tulevad märksa kehvemini toime – 44 protsenti neist hindas oma majanduslikku hakkamasaamist kehvaks või väga kehvaks.

«Ilmselt on koroonaviiruse levikust põhjustatud majanduskriis mõjutanud nii töötajate ootusi oma elukvaliteedile kui ka palgasoove. Ebakindlates oludes hoitakse oma töökohast kinni ja palgasooviga ollakse tagasihoidlikum,» kommenteeris Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder pressiteate vahendusel uuringu tulemusi. 

Seedri sõnul teeb teda murelikuks tööta jäänud inimeste toimetulek lähitulevikus, kuna tegemist on suures osas suhteliselt madalama palgaga teenindussektori töötajatega. «Kui toetused ja hüvitised vähenevad või üldse lõpevad, võib nende inimeste toimetulek tõsiselt kannatada,» lisas ta. 

Palgainfo Agentuur ja tööportaal CVKeskus.ee teevad tänavu mais töötajate ja tööotsijate küsitluse eesmärgiga selgitada välja põhipalkade muutused ja töötajate meeleolud praeguses tööturu olukorras. Küsitluse tulemuste väljavõtted on tehtud 25. mai seisuga, mil küsitlusele oli vastanud 6516 töötajat ja tööotsijat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles