Saksamaa võib maksta ettevõtetele toibumiseks 50 000 eurost toetust

BNS
Copy
Kristlik-Demokraatlikku Liitu esindav Peter Altmaier on ligi kaks aastat tegutsenud Saksamaa majandus- ja energiaministrina.
Kristlik-Demokraatlikku Liitu esindav Peter Altmaier on ligi kaks aastat tegutsenud Saksamaa majandus- ja energiaministrina. Foto: Annegret Hilse/reuters/scanpix

Saksamaa majandusministeerium avalikustas esmaspäeval plaani suurendada toetust viiruselt löögi saanud väikeettevõtetele, tehes ettepaneku maksta neile kuus kuni 50 000 euro suurust toetust.

Meetme eemärgiks on aidata riigi uhkuseks olevatel väikestel- ja keskmise suurusega ettevõtetel kriis üle elada.

AFP käsutusse jõudnud ettepanekut arutatakse praegu rahandusministeeriumis ning selle eesmärgiks on aidata ettevõtetel tulla toime oma püsikuludega ajavahemikus juunist detsembrini. Pandeemia viis Euroopa suurima majanduse kõige rängemasse majanduslangusse üle aastakümnete.

«Mõnedel ettevõtetel saab aeg otsa,» ütles majandusminister Peter Altmaieri kõneisik.

Et toetust saada, peavad taotlejad tõestama, et ettevõtte tulud langesid aprillis ja mais, mil koroonaviiruse liikumispiirangute mõju oli kõige tugevam, aastataguse ajaga võrreldes vähemalt 60 protsenti.

Toetust, mille suuruseks on kuni 50 000 eurot kuus, võivad taotleda vabakutselised ning kuni 249 töötajaga ettevõtted.

Plaan läheb Saksamaale kuni augustikuuni maksma umbes 25 miljardit eurot, nähtub majandusministeeriumi ettepanekust. Selle kogumaksumus sõltub sellest, kuidas riik viirusega aasta teises pooles toime tuleb.

Saksamaa käivitas juba hiiglasliku majanduse päästepaketi, mille suuruseks on 1,1 triljonit eurot, et vedada riik läbi koroonaviirusest põhjustatud majanduslanguse. Ergutuspaketi rahastamiseks loobuti isegi pühaks peetud eelarvetasakaalust.

Hiigelpakett sisaldab riigi tagatud laene, sularahasüste ning skeeme, millega panna miljonid töötajad tööle vähendatud töötundidega, et koondamisi vältida.

Saksamaa tuli viirusepuhanguga paremini toime, kui paljud tema naabrid, ning alustas viimastel nädalatel viirusepiirangute leevendamisega.

Poode, tehaseid ja restorane on ettevaatlikult uuesti avama hakatud, kuid majanduskahjud pole veel lõppenud, sest sotsiaalse distantseerumise reeglid ei võimalda naasta tavapärase äritegevuse juurde.

Majandusminister Altmaieri viimane plaan on sihitud nimelt Saksamaa väikse- ja keskmise suurusega ettevõtete toetuseks. Selliseid on riigis kümneid tuhandeid ning neid peetakse Saksamaa majanduse selgrooks.

Paljud neist valmistavad väga erilisi tooteid nišiturgudele, nagu kõrgtehnoloogilisi koostisosad tehaseseadmetele, muutes nad võtmetähtsusega teguriks Saksamaa ekspordi eduloos. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles