Euroopa Keskpank välistas kiire taastumise koroonakriisist (1)

BNS
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde Euroopa Parlamendi ees esinemas.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde Euroopa Parlamendi ees esinemas. Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS

Euroopa Keskpanga (EKP) rahapoliitika nõukogu liikmed ei oota kiiret taastumist koroonaviirusest tingitud majanduslangusest, selgub nende viimase kohtumise protokollidest.

Järsk V-kujuline taastumine, kus järsule kukkumisele järgneb kohe võrdväärne tõus, on tõenäoliselt juba välistatud, selgub nõukogu 30. aprilli istungi protokollist.

EKP president Christine Lagarde ütles aprillis, et euroala majandus võib tänavu kahaneda viis kuni 12 protsenti, kuna koroonaviiruse ohjeldamiseks võetud meetmed on halvanud majanduse, tõstnud lakke töötuse, häirinud tarneahelaid ja viinud tarbijanõudluse põhja.

Keskpank peaks oma värskeimad euroala majanduskasvu ja inflatsiooni prognoosid avaldama järgmisel istungil 4. juunil.

Kuna pandeemia täpne mõju on endiselt suuresti ebaselge, ennustasid keskpankurid, et prognoose langetatakse juunis märkimisväärselt.

EKP on koostanud kolm võimalikku stsenaariumi, kuid leidis kohtumisel, et neist kõige leebemat kahju prognoosivat võib juba praegu liiga optimistlikuks pidada.

Nõukogu rõhutas ka, et keskpank on valmis võtma täiendavaid meetmeid euroala aastakümnete halvimast kriisist väljatoomiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles