Kriis viis kinnisvaraarendaja suurde kahjumisse

BNS
Copy
Pro Kapitali juhatuse liige Allan Remmelkoor.
Pro Kapitali juhatuse liige Allan Remmelkoor. Foto: Konstantin Sednev

Pro Kapital Grupi käive langes esimeses kvartalis 43 protsenti, 5,9 miljonile eurole, kahjum süvenes mulluselt 113 000 eurolt 4 miljoni euroni.

2020. aasta esimene kvartal oli ettevõtte jaoks hoolimata koroonaviiruse levikust kiire periood, teatas Pro Kapital Grupp börsile.

Pro Kapitali kinnisvaraarendused on jätkunud plaanipäraselt. Veebruaris sõlmis firma Ratsuri Majade projekti renoveerimis- ja ehituslepingu. Tallinnas Kristiine linnaosas asuv endine tallihoone renoveeritakse, sinna tulevad korterid ning maja kõrvale ehitatakse Uus-Hollandi stiilis elumaja.

Tallinnas jätkub ka Kalaranna kvartali ehitus, hooned valmivad 2021. aastal. Valmimise ajakavas ei ole viivitusi ette näha ning mõlemale arendusele on tagatud rahastamine.

Riias praegu ehitusi pole, firma jätkab luksuskorterite müüki River Breeze Residence'is ja valmistab ette Kliversala kvartali uute etappide arendamist. Tallinase elamukvartali ja Brivibase tänava ärikvartali tehniline projekteerimisprotsess jätkub.

Vilniuses on müüdud enam kui 70 protsenti eelmisel aastal valminud Šaltiniu Namai Attico projekti viiest majast.

Piirangute tõttu Saksamaal suleti märtsi lõpus Bad Kreuznachis asuv PK Parkhotel Kurhaus, mille ettevõte kavatseb uuesti avada juuni keskel.

Eriolukord on avaldanud märkimisväärset mõju jaekaubandusele ja seetõttu ka Pro Kapital Grupi T1 Mall of Tallinn kaubanduskeskusele. T1 Mall of Tallinn kaubanduskeskust omav ja haldav tütarettevõte AS Tallinna Moekombinaat esitas Harju maakohtule saneerimismenetluse alustamise avalduse, et lahendada ajutised likviidsusprobleemid, mõistlikult ümber korraldada kohustused ja suurendada kasumlikkust.

3. aprillil algatas Harju maakohus saneerimismenetluse ja AS Tallinna Moekombinaat peab hiljemalt 2. juunil esitama kohtule saneerimismeetmeid, sealhulgas saneerimise mõju võlausaldajatele käsitleva saneerimiskava. Saneerimiskava kinnitamiseks peavad võlausaldajad selle poolt hääletama ning lõpliku otsuse plaani kinnitamise kohta teeb kohus.

Saneerimismenetluse algatamine ei mõjuta T1 Mall of Tallinna igapäevast tegevust. Menetluse eesmärk on tagada igapäevase majandustegevuse jätkumine, kaitstes investorite, töötajate, võlausaldajate ja koostööpartnerite õigusi ja huve. Saneerimisprotsess hõlmab ainult Tallinna Moekombinaati ja sellel puudub otsene mõju ühelegi teisele Pro Kapital Grupi kontserni ettevõttele.

Saneerimiskava kinnitamise vastu on T1 keskuse suurim võlausaldaja, mis kutsub ka teisi kreeditore laskma kaubamaja pankrotti.

2020. aasta esimese kvartali ärikasum oli 300 000 eurot, võrreldes 2,6 miljoni euroga samal perioodil 2019. aastal. Puhastulemit mõjutasid T1 projektiga seotud 2,6 miljoni euro suurused intressikulud.

Aastal 2020 ei näe firma ette ühegi käimasoleva kinnisvaraprojekti lõpule viimist, vaid keskendub teoksil projektide edasiarendamisele, valmistab ette uusi projekte ja panustab tavapärase majandustegevuse taastamisele renditegevuses ja hotellinduses.

Aktsia puhasväärtus oli 31. märtsil 1,19 eurot, aasta tagasi oli aktsia hinnaks 1,78 eurot.

Plaanis emiteerida 10 miljoni väärtuses võlakirju

AS Pro Kapital Grupi nõukogu kiitis neljapäeval heaks tagamata, ennetähtaegse lunastamise õigusega ja fikseeritud intressimääraga mittekonverteeritavate võlakirjade emiteerimise väärtuses 10,2 miljonit eurot. 

Ettevõte emiteerib kuni 3,7 miljonit võlakirja nimiväärtusega 2,8 eurot. Võlakirjad on fikseeritud intressiga, mis ei ole suurem kui 8 protsenti kalendriaastas, teatas Pro Kapital Grupp börsile. 

Võlakirju pakutakse märkimiseks piiratud arvule investoritele, kes on kehtivate võlakirjade omanikud ja kellel on kokku vähemalt 3575 võlakirja. Tegu ei ole avaliku pakkumisega. 

Võlakirju emiteeritakse mitmes osas ning esimene emiteerimine on planeeritud käesoleva aasta juunisse või juulisse. Võlakirjade lunastamistähtaeg on veidi enam kui 4 aastat.

Pro Kapitali juhatus pole esimese emiteerimise osas otsust vastu võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles