Alexela taotleb Kredexilt 37 miljonit eurot laenu

BNS
Copy
Kiviõli keemiatehas, Kiviõli Keemiatööstuse OÜ.
Kiviõli keemiatehas, Kiviõli Keemiatööstuse OÜ. Foto: Sander Ilvest

Alexela tegevjuht Andreas Laane ütles BNSile, et kontsern taotleb Kredexilt Kiviõli Keemiatööstuse ja teiste kontsernisiseste ettevõtete toetuseks laenu summas 37 miljonit eurot.

Laane sõnul läheb raha vaja tulevasteks investeeringuteks, mis jäävad järgmisse aastasse. Tellimusi jätkub tema sõnul küll aasta lõpuni, kuid kriis jõuab tööstussektorisse viitega ning raskem periood ootab ees kas selle aasta lõpus või järgmise alguses. Samuti on kujunenud tõsiseks probleemiks nafta ülimadal hind.

Kredexi laenu üks tingimus on varasemad läbirääkimised pankadega ning need Laane sõnul ka toimusid. Küll aga olid vastused valdavalt eitavad. «Pangad ei suutnud prognoosida selliseid naftahindu,» nentis varem panganduses töötanud Laane, lisades, et finantsasutused on muutunud ettevaatlikuks ja konservatiivseks.

Tegevjuhi sõnul on juba praegu näha, et tellimused saabuvad sageli viimasel minutil ning nende arv väheneb. Põlevkivi jätkusuutlikult tootmiseks oleks vaja aga naftahindade suurt tõusu. Tööstussektori kriisi alguseks prognoosis Laane augustit või septembrit.

Riik on eraldanud lisaeelarves 300 miljonit eurot strateegiliselt tähtsate ettevõtete toetamiseks. Kõik üle 10 miljoni euro suurused toetused peavad saama valitsuse heakskiidu. Siiani on kiitnud valitsus heaks 100 miljoni euro suuruse laenu Tallinkile. Peale Tallinki ja Alexela pole ükski ettevõte praeguse seisuga laenu taotlenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles