EAS vähendab turismisektori omafinantseeringu nõuet

BNS
Copy
EASi programmi Work in Estonia toetab Eestis tegutsevaid ettevõtteid välisspetsialistide tööle võtmisel ja tööl hoidmisel.
EASi programmi Work in Estonia toetab Eestis tegutsevaid ettevõtteid välisspetsialistide tööle võtmisel ja tööl hoidmisel. Foto: Mihkel Maripuu

Alates tänasest, 21. maist saavad turismiettevõtjad taotleda Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest (EAS) ärimudelite rakendamise toetust uuenenud tingimustel, millega ettevõtete omafinantseering väheneb 40 protsendilt 20 protsendile. 

Samuti lisandub täiendav võimalus taotleda toetust 5000 kuni 20 000 eurot väikeprojektidele, teatas EAS. Sihtasutuse turismiarenduskeskuse juhi Liina Maria Lepiku sõnul on toetuse muudatuste eesmärk tagada turismisektori ettevõtjate jätkusuutlikkus ning konkurentsivõime kriisijärgses majandusolukorras.

Lepiku sõnul on toetustega võrdselt oluline, kui hästi on Eesti turism valmis eluks pärast piirangute leevendamist. «Ühelt poolt soovivad kõik pääseda füüsilisest eraldatusest ning inimeste motivatsioon liikuma pääseda on suur, teisalt konkureerivad inimeste piiratud vabale ajale ja rahale korraga paljud ettevõtted ja sihtkohad,» sõnas ta pressiteate vahendusel. 

Ta lisas, et edaspidi kaaluvad kliendid iga teenust ka ohutuse seisukohast, mistõttu tuleb ettevõtjatel lähiajal teenuseid suuremal või vähemal määral muuta ja kohandada. «Toetus pakub ettevõtjatele tuge, et vaadata ümber oma olemasolevad ärimudelid ning mõelda tegevustele, mis aitavad ettevõtte konkurentsivõimet tõsta ja pikemas perspektiivis kriisist võitjana väljuda.» 

Lisanduv väikeprojektide toetus on mõeldud eriolukorrast tulenevate mõjude leevendamiseks, tegevuste ümberkorraldamiseks, teenuste või toodete arendamiseks ja turule toomiseks või eriolukorrajärgse ärimudeli muudatuse ettevalmistamiseks. Väikeprojektid võivad olla iseseisvad arendused või ka suure turismi ärimudeli arendusprojekti ettevalmistavad tegevused. Väikeprojekti toetuse maht on 5000 kuni 20 000 eurot turismiettevõtja kohta.

Varem EAS-i poolt juba avatud suurprojekti toetus on suunatud uuendatud või uue ärimudeli arendamise ning rakendamisega seotud tegevusteks, et välja arendada ja ellu viia kõrgema lisandväärtusega tooteid, teenuseid või tehnoloogilise lahendusi. Suurprojekti toetuse maht on 20 000 kuni 200 000 eurot ettevõtja kohta ning toetuse omaosaluse määr langeb 20 protsendi peale.

Suur- ja väikeprojektide toetust saab taotleda igas suuruses turismiettevõte mikroettevõttest suurettevõtteni, samuti sihtkoha arendusorganisatsioonid, erialaliidud ja kohaliku omavalitsuste üksused. 

Taotlejatele, kes on juba oma projektitaotlused esitanud, rakendatakse uuendatud toetusemäära tagasiulatuvalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles