Eesti ainus piiritusetehas sai Šveitsist suurtellimuse

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Rakvere piiritusetehas.
Rakvere piiritusetehas. Foto: Estonian Spirit OÜ

Eesti ainus piiritusetootja Estonian Spirit tarnib lähema kahe nädala jooksul Šveitsi alkoholimonopolile Alcosuisse pool miljonit liitrit Eesti teraviljast valmistatud piiritust.

«Tegu on meie jaoks väga suure eksporditehinguga väga lühikese aja jooksul. Sisuliselt läheb kõik, mis on laos ja mida toodame, Šveitsi poole teele. Eesti kliendid on tänase seisuga piisavas mahus varustatud ja juuni alguses on uued mahud taas tootmisest saadaval,» sõnas Estonian Spiriti juht Sven Ivanov.

«Šveitsi alkoholimonopoli Alcosuisse'iga alustasime koostööd juba 2014. aastal. Toona huvitas neid Eesti mahepiirituse eksport Šveitsi. Sealsed kvaliteedinõuded on väga kõrged, kuid Estonian Spirit suudab neid täita ning olime koostööpartnerid aastaid. 2018. aastal aga mahevilja piisavas mahus ei olnud ning pidime panema mahepiirituse ekspordi pausile,» sõnas Ivanov.

Viirusekriisi ajal tulid šveitslased uuesti kaupa tegema, sedapuhku tavalise piirituse ostuks. «Nad küsisid kolm korda suuremat mahtu, kuid tarneaeg oli lühike ja lõime poole miljoni liitri tarneks käed. Niikaua, kui hinnatase püsib soodne, jätkab Rakvere piiritusetehas praeguses asukohas tootmist,» ütles ta.

Tootmine taasavati viirusekriisi tõttu

Seoses Eestit ja laiemalt Euroopat tabanud viirusekriisiga ning sellest tuleneva hüppeliselt kasvanud desinfektsioonivahendite vajadusega taasavas Estonian Spirit aprillis Rakvere piiritusetehases tootmise.

«Tegime alates märtsist tõsiseid ettevalmistusi Rakveres piirituse tootmise taasavamiseks ja aprillis läks tootmine taas lahti. Loomulikult kõigepealt tagasime oma varudega selle, et Eesti tervishoius ja ka muudel tegevusaladel kellelgi desovahenditest puudus ei oleks. On ju piiritus ehk etanool siin peamine tööstuslik sisend. Eriolukorra ajal aprillis müüsime ainuüksi Eestis üle 500 000 liitri,» lisas Sven Ivanov.

Pika ajalooga Rakvere piiritusetehases suleti tootmine 2019. aastal seoses plaaniga kolida sel aastal kogu tootmine maailma ühe pikima ajalooga piirituse- ja viinatootmise paika, Lääne-Virumaale Moele.

Õnneks suuremad demonteerimisega seotud tööd ei olnud märtsis veel liiga kaugele jõudnud ning see võimaldas tootmise taaskäivitada.

Piirituse tootmiseks vajalik tooraine on ettevõttel tagatud. «Meil on Eesti vilja osas sügiseni kohalike tootjatega vajalikud lepingud sõlmitud. Vilja hind on küll piirituse tootmiseks üsna krõbe, kuid vähemalt jäävad need summad Eesti maaelu edendama,» lisas Ivanov.

Mõnda aega Rakveres ja Moel soiku vajunud piirituse- ja viinatootmise taaselustas 2009. aastast samm-sammult Eesti kapitalil baseeruv tööstusettevõte Estonian Spirit. Sylvesteri metsanduskontserni endiseid aktsionäre koondav ettevõte on suutnud Eestis traditsioonilisele kodumaisele piirituse- ja viinatootmisele uue hingamise anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles