Ettevõtjad on riigile võlgu 42 miljoni euro eest tööjõumakse (7)

BNS
Copy
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maksu- ja tolliamet teatas, et mitu tuhat ettevõtjat on jätnud deklaratsioonid esitamata ning seetõttu võib amet astuda eriolukorra lõppedes sisse nõudma 42 miljoni euro ulatuses saamata jäänud tööjõumakse.

Kuna täna lõppes eriolukord, siis hakkasid tiksuma ka vahepeal külmutatud riigimaksude intressid. Maksu- ja tolliameti andmetel on maksude tasumisega raskusi enam kui 11 000 ettevõttel, kuid ajatatud pole võlad tervelt 8000 ettevõttel. Eriolukorra lõppemisest kuni järgmise aasta lõpuni tuleb riigile võlgu jäädes tasuda intressi 0,03% päevas.

Aprilli eest on tööjõumaksude deklaratsiooni esitanud ligi 87 600 ettevõtet, kellel on riigile vaja maksta kokku 460 miljoni euro ulatuses tööjõumakse, tasumata on sellest praeguseks ligikaudu 42 miljonit eurot.

Aprilli eest esitas tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni 4600 ettevõtet vähem kui kuu varem. Nende seas oli 99 suuremat maksumaksjat, kes tasusid märtsi eest enam kui 10 000 eurot tööjõumakse, rääkis maksu- ja tolliameti (MTA) strateegilise analüüsi valdkonna peaspetsialist Imbi Kaunismaa  esmaspäevasel pressibriifil.

Tööjõumaksude tasumine võrreldes märtsikuuga oluliselt ei langenud. Võrreldes eelmise kuuga on tasutud maksusumma 5 miljoni euro võrra väiksem, kuid  eelmise aasta aprilliga võrreldes oli summa 63 miljoni euro võrra väiksem.

MTA peadirektor Valdur Laid märkis briifil, et ettevõtjad peaksid esitama deklaratsioonid õigeaegselt ka siis, kui maksude tasumisega on raskusi. "Vastasel juhul ei ole võimalik maksuvõlga ajatada, taotleda ajatamisel intressilt kuni 100-protsendilist soodustust ning saada ka osa riigi toetusmeetmetest," ütles ta.

Laid sõnas, et ajatamise avaldus tasub ära teha esimesel võimalusel, sest nende läbivaatamine võtab aega. "Eriolukorra lõpuga seoses aga kohustab seadusandlus meid alustama ajatamata maksuvõlalt intressi arvestamist ja võla sisse nõudmist," lisas ta.

Probleemsed sektorid

Suurimad tööjõumaksude võlad kogusumma poolest on töötlevas tööstuses, kokku üle 9 miljoni euro. Info ja side valdkonnas ulatuvad tööjõumaksude võlad 4,4 miljoni euroni ning haldus- ja abitegevuses 4,1 miljoni euroni.

Kõige enam ehk 56 protsenti on deklareeritud tööjõumaksudest tasumata majutus- ja toitlustusettevõtetel. Järgnevad haldus- ja abitegevus, kus on laekumata 21 protsenti tööjõumaksudest ning põllumajandus, kus on tasumata 14 protsenti tööjõumaksudest.

Maakondade lõikes on suurim tasumata tööjõumaksude osakaal Võrumaa, Jõgevamaa, Saaremaa ja Läänemaa ettevõtetel: kõigil 10 protsenti.

Töökohtade arv ja palgafond vähenes kõige enam majutus- ja toitlustussektoris, kus võrreldes märtsikuuga oli töökohti kümnendiku võrra vähem ja palgafond vähenes 44 protsenti, töötukassa toetust arvestades oli langus 19 protsenti. Kunsti ja meelelahutuse valdkonnas on sarnaselt kümnendiku võrra vähem töökohti, kuid sektori palgafond vähenes 21 protsendi võrra, töötukassa toetust arvestades 16 protsendi võrra.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles