Europarlamendis kaalutakse Hiina ülevõtmiste ajutist peatamist

Liina Laks
Copy
Europarlamendi konservatiivide fraktsiooni juht Manfred Weber tahab peatada Euroopa firmade liikumist Hiina kapitali kontrolli alla
Europarlamendi konservatiivide fraktsiooni juht Manfred Weber tahab peatada Euroopa firmade liikumist Hiina kapitali kontrolli alla Foto: Imago/ScanPix

Europarlamendi suurima grupi juht Manfred Weber ütles, et praegu peaks Euroopa Liit keelama 12 kuuks Hiina firmadel koroonakriisist nõrgestatud Euroopa firmade ostmise.

Die Weltile antud intervjuus üles europarlamendi konservatiivse fraktsiooni juht Manfred Weber, et pooldab praegu Hiina ettevõtetele 12-kuulist Euroopa ettevõtete ostmise keelu pealepanekut. «Me peame mõistma, et Hiina ettevõtted – osaliselt Hiina riigi raha abiga – püüavad aina enam osta Euroopa firmasid, mis on odavad või mis on sattunud koroonakriisi tõttu raskustesse,» ütles ta lehele. Tema hinnangul peaks Euroopa Liit siin tegutsema ning lõpetama «Hiina ostutuuri». Selleks võiks kaaluda 12-kuulist Euroopa firmade müümise moratooriumit, kuni koroonakriis lõpuks läbi saab.

Weberi sõnul saab Hiinast tulevikus Euroopa kõige suurem konkurent majanduslikus, sotsiaalses ja poliitilises mõttes. «Ma näen Hiinas strateegilist konkurenti Euroopale. Ta kehastab autoritaarset ühiskonnamudelit, mis tahab oma võimu laiendada ning vahetada välja liidrirollis USA.» Ta lisas, et suurriiki peab tõsiselt võtma ja respekteerma, aga tema suhtes ei tohi valvsust kaotada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles