Warren Buffett müüs suure osaluse USA pangas, mille päästis

PM Majandus
Copy
Warren Buffett, Berkshire Hathaway juht.
Warren Buffett, Berkshire Hathaway juht. Foto: JOHANNES EISELE/AFP

Legendaarse investori Warren Buffetti investeerimisfirma Berkshire Hathaway on müünud suure portsu oma investeerimispanga Goldman Sachs osalusest, mis soetati viimase finantskriisi põhjas.

Berkshire müüs esimeses kvartalis enam kui 10 miljonit Goldman Sachs'i aktsiat, mille väärtus veel möödunud aasta lõpus oli 2,3 miljardit dollarit ja moodustas 2,9 protsenti investeerimispanga aktsiakapitalist. 31. märtsi seisuga omas Buffeti firma pangas veel 1,9 miljonit aktsiat ehk vähem kui 0,6 protsendi suurust osalust, kirjutab Financial Times.

Samuti vähendas Berkshire Hathaway oma osalust JPMorgan Chase'is 1,94 protsendilt 1,88 protsendile.

Goldmani osaluse müük on järjekordne märk sellest, et maailma prominentseim investor kavatseb aktsiaturgude käitumist mõnda aega kõrvalt jälgida ja rahas istuda. Alates veebruarist, mil koroonaviirus põhjustas turgudel suure müügilaine, pole Berkshire napsanud ühtegi mitme miljardi dollari suurust investeeringut, nagu varasemate kriiside ajal.

Tehingu avalikuks tulek on märkimisväärne, kuna Warren Buffett on juhtinud tähelepanu, et praegune kriis on tunduvalt erinev 2008. aasta börsikrahhist, mil ta Goldman Sachs'is osaluse soetas.

Sel kuul toimunud virtuaalsel aktsionäride koosolekul märkis ta, et kriisi majandusmõjude võimalik ulatus on siiani erakordselt lai. «Me ei tea täpselt, mis juhtub, kui me sulgeme vabatahtlikult olulise osa ühiskonnast.»

«2008 ja 2009 sõitis meie majandusrong rööbastelt maha ja seal olid mõned põhjused, miks raudteetamm nõrgaks osutus … seekord me tõmbasime rongi ise rööbastelt maha ja panime selle kõrvalrajale ja ma ei oska seda millegagi võrrelda,» rääkis Buffett.

Berkshire asus Goldman Sachs'i päästma 2008. aastal, mil Lehman Brothers kokku kukkus. Buffett investeeris panka 5 miljardit dollarit läbi spetsiaalsete eelisaktsiate, garanteeritud dividendidega 10 protsenti aastas.

2015. aastal müüs Berkshire oma 13-protsendilise osaaluse Goldmanis, aga ostis 2018. aastal veel suurema omanduse.

Goldman Sachs'i käekäik on olnud aastaid kehvem kui tema suurtel konkurentidel.

Berkshire Hathaway aktsia on tänavu kukkunud 25 protsenti, samal ajal kui turud on keskmiselt langenud 11 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles