Eesti suurima reisikorraldaja käive on ümmargune null (2)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Novaturas ajab Eestis äri Novatoursi kaubamärgi all.
Novaturas ajab Eestis äri Novatoursi kaubamärgi all. Foto: Konstantin Sednev

Covid-19 pandeemia ja sellega seotud piirangute tõttu peatas Novaturas oma tegevused märtsi teises pooles, mistõttu polnud ettevõttel aprillis müügitulu, teatas reisikorraldaja börsile.

Möödunud aasta aprillis oli Novaturase käive 14,4 miljonit eurot ning ettevõte teenindas 23 700 reisijat.

Viirusest tuleneva olukorraga toimetulemiseks on firma võtnud kasutusele karmid kulude kokkuhoiumeetmed, peab läbirääkimisi välismaiste äripartneritega ning kasutab riikide pakutavaid meetmeid töötasude hüvitamiseks. Näiteks Eestis on töötukassa hüvitanud Novatours OÜ 19 töötaja ühe kuu töötasu, brutosummas kokku 16 865 eurot.

Novaturas ootab ühtlasi Leedu valitsuse lõplikku otsust abimeetme osas, mis tagaks likviidsust. Riigi toe ootuses otsib firma ka teisi finantseerimisallikaid.

Võimalike tulevikustsenaariumite hindamisel toetub reisikorraldaja vastutavate ametkondade soovitustele, välismaistelt äripartneritelt saadud infole ning võimudele, kelle pädevuses on reiside jätkamise lubamine.

Novaturas on valmis jätkama reisikorraldamise jätkamisega niipea, kui piiranguid leevendatakse ning välismaised ning lennunduspartnerid on valmis tagama reisijate turvalisuse vastavalt uutele ohutusnõuetele.

Reisikorraldaja Novatours tegutseb Eestis alates aastast 2004 ja kuulub Baltimaade suurimasse reisikorralduskontserni Novaturas, mille aktsiad on noteeritud Vilniuse ja Varssavi börsidel.

Ettevõtte põhiline tegevusala on puhkuse- ja kultuurireiside korraldamine tšarterlendudega, enne kriisi kokku ligi kolmekümnesse sihtkohta, algusega Tallinnast, Riiast ja Vilniusest.

Eestis teenis Novatours 2018. aastal 49 miljoni eurose käibe juures 2,1 miljonit eurot puhaskasumit. Tänavu esimeses kvartalis langes kogu kontserni käive aastavõrdluses 18,9 protsenti 23,4 miljonile eurole, puhaskahjum süvenes 148 000 eurolt 353 000 euroni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles