Viirusevaktsiiniga USA turgu eelistanud Prantsuse ravimifirma sunniti taganema

PM Majandus
Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: LOIC VENANCE/AFP/Scanpix

Prantsuse ravimifirma Sanofi on taganenud lubadusest eelistada koroonaviiruse vaktsiini väljatöötamise korral USA turgu.

Sanofi tegevjuht Paul Hudson põhjustas pahameeletormi, kui ütles, et USA valitsusel on «õigus kõige suuremale eeltellimusele, sest on investeerinud riski võtmisse», vahendas BBC.

Selle peale sekkusid Prantsusmaa poliitikud. Peaminister Edouard Philippe teatas, et võrdne ligipääsuõigus kõigile riikidele pole läbiräägitav.

Vastuseks ütles Sanofi juhatuse esimees Serge Weinberg, et Hudsoni sõnu on moonutatud. «Ma ütlen äärmiselt selgelt: ühelgi riigil pole erilisi eeliseid,» kinnitas Weinberg.

President Emmanuel Macron ütles, et vaktsiini väljatöötamine ei tohiks alluda turujõududele. Sama kinnitas ka EL. «Vaktsiin Covid-19 vastu peaks olema avalik kaup ja juurdepääs sellele peaks olema võrdne ja universaalne,» ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Stefan de Keersmaecker uudisteagentuurile AFP.

Sanofi vaktsiini väljatöötamist rahastab osaliselt USA biomeditsiiniliste uuringute amet Barda, kuid ettevõte on saanud teadustöö tegemiseks ka hinnanguliselt 150 miljoni euro eest maksusoodustusi Prantsusmaalt.

Vaatlejatele meenutab sõnavahetus märtsikuist USA väidetavat katset osta Saksa biotehnoloogia firma CureVac, mis samuti püüab koroonaviiruse vaktsiini välja töötada. CureVac eitas sellise katse toimumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles