Ekspeditsioonilaev Admiral Bellingshausen jõudis Inglise kanalisse (1)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Päiksetõus Inglise kanalis Wighti saare lähistel. Ekspeditsioonilaev Admiral Bellingshausen läheneb kodusadamale.
Päiksetõus Inglise kanalis Wighti saare lähistel. Ekspeditsioonilaev Admiral Bellingshausen läheneb kodusadamale. Foto: Meelis Saarlaid
  • Laev veetis kaks päeva Inglismaa edelatipus tormivarjus ja jätkab nüüd teekonda
  • Maale meeskond Falmouthi sadamas tormivarjus seistes siiski ei pääsenud

Kodumaale naasev ekspeditsioonilaev peaks Läänemerele jõudma järgmise nädala alguseks. 

«Tegime just kurgivõileiba, täna hommikuks midagi toekamat ei antud. Tiksume siin Wighti saare traaversis teravas tuules, otsime siledamat vett. Hoovus on paar sõlme vastu. Aga paari tunni pärast hoovus pöörab ja hakkab tagant tõukama, siis jälle lendame,» kommenteeris just varahommikuse vahikorra lõpetanud kapten Meelis Saarlaid ning lisas, et varsti peaks laev taas telefonilevist välja jõudma. Siiski jõudis ta Postimehele ühe varahommikuse päikesetõusupildi saata.

Viimane ookeaniületus Assooridelt Briti saarteni sujus Admiral Bellingshausenil probleemideta, kuid Inglismaale lähenedes läks ilm tuuliseks ning laev pidi kaks päeva Falmouthis tormivarjus olema. «Toetasime ennast kai külge, aga jalga maale ei pannud,» rääkis kapten Saarlaid. Tugevat tuult on oodata ka lähipäevil, kuid sadamatesse pole Bellingshauseni meeskonnal plaanis minna. «Kui väga ebameeldivaks läheb, otsime mõne varjulisema koha ja oleme ankru peal, aga maale meid ei taheta,» selgitas kapten. 

Pärast La Manche väina läbimist siirdub Admiral Bellingshausen Kieli kanalisse. Eelkokkulepped kanali läbimiseks on laeval olemas, kuid Saarlaid ei osanud ennustada, kuidas kõik täpselt toimuma hakkab ja missuguseid tervisepabereid meeskonnalt võidakse nõuda. 

Kui Kieli kanali läbimine tõrgeteta sujub, loodab Saarlaid pühapäevaks juba kanalist välja Läänemerele jõuda. «Sealt Saaremaa juba peaaegu paistab, viissada miili või mis ta on,» oli kapten optimistlik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles