Riik laenab Tallinkile 100 miljonit eurot (6)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
AS Tallink Grupi nõukogu liige Ain Hanschmidt Tallinna sadama D-terminalis seal koroonaviiruse tõttu jõude seisva Silja Europa juures.
AS Tallink Grupi nõukogu liige Ain Hanschmidt Tallinna sadama D-terminalis seal koroonaviiruse tõttu jõude seisva Silja Europa juures. Foto: Andres Haabu

Valitsus kinnitas täna e-istungil laevanduskontserni Tallink Grupp käibekapitalilaenu põhitingimused, mis võimaldab ettevõttel katta selle aasta käitamiskulu.

Laenu suurus on 100 miljonit eurot, tähtaeg kolm aastat ja laen tuleb tagastada ühes osas laenutähtaja lõpus. Intress on 12 kuu EURIBOR pluss kaks protsenti aastas. Lepingutasu moodustab 0,1 protsenti laenulimiidi summast.

Laenulimiit on lubatud kasutusse võtta osade kaupa, iga osa minimaalne suurus vähemalt 10 miljonit ja maksimaalne suurus 40 miljonit eurot.

Laenuintressi aluseks on Tallinki olemasolevate laenukohustuste keskmine hind. Laen peab olema tagatud laenusaaja ja tema konsolideerimisgruppi kuuluvatele ettevõtjatele kuuluvate varadega.

Tallinkile väljastab laenu Kredex.

Nõgene: nüüd saab keskenduda reisijate- ja kaubaveo taastamisele

«Oleme omalt poolt riiki algusest peale informeerinud sellest, et tegeleme paralleelselt riigilt kiire likviidsuslaenu taotlemisele ka pikemaajalise stabiilsuse tagamisega finantsinstitutsioonide abil ning pole seega kunagi eeldanud, et meie mured lahendaks ainuüksi Eesti riik,» ütles Tallinki Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

«Eelnevast lähtuvalt oleme tänaseks jõudnud kokkuleppele ajutise laenulepingu osas 100 miljoni euro suurusele summale, mille Tallink maksab riigile tagasi hiljemalt kolme aasta jooksul koos intressidega,» märkis Nõgene.

Nõgene selgitas, et likviidsuslaen võimaldab Tallinkil nüüd keskenduda kauba- ja reisijateveo teenuste taastamisele väga oluliste naaberriikidega ning Eesti turismisektori ja laiema majanduse taastumise toetamisele.

«Laenulepingu sõlmimisest ja ka teiste finantseerimislepingute sõlmimisest anname läbi börsiteadete teada esimesel võimalusel,» ütles Nõgene.

Hanschmidt: Tallink murrab kriisi 

Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt ütles, et Eesti suurima ettevõtte ja turismi väravana oli Tallink esimene, kes kriisis pihta sai. 

«Tänaseks on ettevõtte käibest alles jäänud vaid kümnendik, pihta on saanud 8000 töötajat ja 6500 tarnijat, kokku on Tallinki ökosüsteemis ca 40 000 peret, paljud neist on pärit Kesk- ja Lõuna-Eestist, kus töökohti niigi napib. Tegelikult võime üldse numbrid kõrvale jätta, vastuse küsimusele Tallinki mõjust saab, kui täna jalutada inimtühjas vanalinnas. See tühjus jõuab peagi tänavalt hoonetesse, kus poed, teenindused, restoranid oma uksi lõplikult kinni hakkavad panema,» märkis Hanschmidt. 

Infortari juhatuse esimehe sõnul on Tallinkil head väljavaated võtta Eesti kriisist välja tõmbamisel üks kesksemaid rolle. «Nii ühenduste avatuna hoidmise, ekspordi kasvatamise kui turismi ja teeninduse käivitajana. Luban, et Tallink murrab kriisi, taaskäivitab majanduse ja tõmbab Eesti elu käima. Eelmise kriisi ajal see õnnestus – Tallinn läks palju kiiremini käima kui Riia ja Vilnius.» 

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles