USA-s kadus aprillis pandeemia tõttu 20,5 miljonit töökohta

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Aprill 2020, New York. Ameeriklane maski, kinnaste ja sigaretiga. Pilt on illustratiivne (Credit Image: © John Marshall Mantel/ZUMA Wire)
Aprill 2020, New York. Ameeriklane maski, kinnaste ja sigaretiga. Pilt on illustratiivne (Credit Image: © John Marshall Mantel/ZUMA Wire) Foto: John Marshall Mantel/ZUMAPRESS.com
  • Ameerika majandusest kadus märtiga 870 000 töökohta

USA-s kadus aprillis koroonaviiruse võttu 20,5 miljonit töökohta, ehk pea kõik töökohad, mis maailma suurimas majanduses eelneval aastakümnel loodi, teatas riigi tööministeerium.

Enneolematu krahh tõstis töötusmäära 14,7 protsendini, mis on oluliselt kõrgemal 2009. aasta rahanduskriisi kõrgpunktist. Veel märtsis oli töötus 4,4 protsenti.

Töökohtade kadu oli ka märtsis esialgu teatatust märksa suurem. Majandusest kadus 870 000 töökohta, ehkki äride sulgumine leidis peamiselt aset kuu teises pooles.

Mittepõllumajanduse töökohtade puhul on kahanemine suurim pärast 1939. aastat ning töötuse määra kasv oli suurim alates 1948. aastast.

Tööhõive langes järsult kõigis suurtes tööstussektorites, eriti ränk oli see aga vaba aja ja majutuse vallas, mis esimesena löögi alla sattus ja koroonapandeemia piirangute tõttu enim kannatab.

Tööministeerium märkis, et osa töötajaist on raportis valesti määratletud ega ole vallandatuks loetud. Kui ka nende staatus olnuks õigesti märgitud, oleks töötus veel ligi viie protsendi võrra suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles