Ökonomistid: Soome vajab kriisist väljumiseks kasinust

BNS
Copy
Soome majandusteadlane Vesa Vihriälä
Soome majandusteadlane Vesa Vihriälä Foto: Wikimedia Commons

Soome valitsus peab võtma vastu valusad, miljardite eurodeni küündivad maksutõusud ja kulukärped, et oma rahaasjad koroonaviiruse kriisi järel joonde ajada, hoiatasid reedel ökonomistid.

Riigi neli tuntumat majandusteadlast hoiatasid valitsuse tellitud raportis koroonaviiruse kriisist tingitud sügava majanduslanguse ja «kadunud aastakümne» eest.

«Koroonakriis vaesestab Soomet ja nõrgestab märkimisväärselt Soome riigi rahaasju keskpikas plaanis,» öeldi raportis, mille põhiautor on professor Vesa Vihriälä.

Kahju leevendamiseks on vaja kärpida kulutusi, tõsta makse ja teha strukturaalseid reforme, suurusjärgus 3-4 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP).

«See on tõenäoliselt piisav, et hoida 2020. aastatel võla-SKP suhe alla 90 protsendi,» öeldi raportis.

Taaskordseid kärpeid ei tervita tõenäoliselt Soome vasaktsentristlik koalitsioon, mida juhtivad sotsiaaldemokraadid võitsid valimised, seistes vastu viis aastat kestnud kasinuspoliitikale.

Soome rahandusministeeriumi tippametnik Martti Hetemäki möönis, et «olla pessimistlik on olla realistlik» ja ütles, et raskeid otsuseid ei saa homse varna lükata.

Lähitulevikus kutsus raport koroonapiirangute tühistamisele, eesmärgiga taastada turu usaldus.

Ökonomistide sõnul ei ole seni teatavaks tehtud abi ettevõtetele, mis ulatub tõenäoliselt 15 miljardi euroni, erasektori toetamiseks piisav.

Selle asemel pakkusid nad välja üldisema abisüsteemi, millega peatada väike- ja keskmise suurusega firmade pankrotistumist. Sealhulgas toetuse personalikulude katmiseks.

Järgmiseks aastaks soovitasid nad eelarvelist stiimulit majandusele uue hoo andmiseks läbi taristuinvesteeringute, mitte maksukärbete.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles