Tallink sai esimeses kvartalis 30 miljonit eurot kahjumit

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tallinki laevad Tallinna sadamas.
Tallinki laevad Tallinna sadamas. Foto: Konstantin Sednev

Selle aasta esimeses kvartalis kasvas Tallinki kahjum eelmise aastaga võrreldes viiendiku võrra, 30,2 miljoni euroni, vaba raha hulk kahanes 31. märtsi seisuga kahe kolmandiku võrra, 16,5 miljoni euroni.

Samas on kahjum esimeses kvartalis Tallinki jaoks üsna tavaline, sest reisimisaktiivsus on sel perioodil kõige väiksem. Eelmise aasta esimeses kvartalis oli Tallinki kahjum 25 miljonit ja 2018. aastal 20 miljonit eurot.

Koroonaviiruse tõttu kahanes Tallinki käive eelmise aastaga võrreldes 13 protsenti, 155 miljoni euroni, kusjuures käive kahanes ka eelmisel aastal.

Väga suurt kahjumit on oodata teises kvartalis. Märtsi keskpaigast, mil Eesti, Läti ja Soome valitsused kuulutasid koroonaviiruse pandeemia tõttu riikides välja eriolukorra ning riigipiirid suleti, langesid kontserni reisijanumbrid märtsis järsult 59,3 protsendi võrra ning kukkusid aprillis lausa 95,9 protsendi võrra, teatas Tallink pressiteate vahendusel.

Kuigi reisijate hulk selle aasta esimeses kvartalis kahanes, suutis ettevõte kasvatada kontserni laevadel veetud kaubaveoühikute arvu esimese kolme kuu jooksul 7 protsendi võrra. Koos reisijate hulgaga on märtsi keskpaigast järsult kukkunud ka ettevõtte käive, kuna ettevõtte laevastikust on täna Läänemerel jätkuvalt sõitmas vaid viis laeva ning ka need teevad täna peamiselt kaubavedusid ettevõtte koduturgude vahel ja ettevõtte neljast hotellist on täna avatud vaid üks ning seegi nullilähedase täitumusega. 

«Ettevõtte peamine eesmärk praegu on tugev kulude ja rahavoogude kontroll ning ettevõtte jätkusuutlikkuse jaoks toimuvad likviidsuse tagamiseks läbirääkimised eri partneritega,» kinnitas Tallink.

Ettevõtte sõnul on viimastel kuudel astutud mitmeid samme selleks, et vähendada käesoleva kriisi mõjusid ning sellest tingitud kahjusid ettevõttele.

«Oleme sisse viinud väga range kulude kontrolli, arutlenud ning saavutanud kokkuleppeid oma partnerite ja tarnijatega olemasolevate lepingute ja kokkulepete osas, oleme teinud tihedat koostööd oma põhiturgude valitsustega toetusmeetmete osas, otsinud ja rakendanud uusi ärilahendusi käibe suurendamiseks, kuid oleme pidanud tegema ka raskeid otsuseid töökohtade osas,» selgitas Tallinki tegevjuht Paavo Nõgene.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles