Läti valitsus investeerib kuni 250 miljonit airBalticu aktsiakapitali

BNS
Copy
Airbaltic.
Airbaltic. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Läti valitsus otsustas neljapäeval investeerida kuni 250 miljonit eurot lennufirma airBaltic aktsiakapitali, ütles peaminister Krišjānis Kariņš pärast valitsuse istungit ajakirjanikele.

Transpordiminister Tālis Linkaits lisas, et see suurendab riigi osalust kompaniis 91 protsendini ja et seda sammu koordineeritakse Euroopa Komisjoniga.

«See investeering aitab kompaniil ületada kriisi, jätkata arengut, säilitada konkurentsivõime ja Läti ühendus teiste Euroopa riikidega,» ütles Linkaits ja lisas, et airBaltic on tähtis lennunduse nurgakivi ja majanduslik hooandja.

Valitsuse otsus põhineb airBalticu uuel äriplaanil, mis näeb ette märkimisväärset kulude vähendamist, samuti lennupargi ja töötajate arvu kärpimist.

«Me hindame kõrgelt ka kompanii juhtkonna otsust kärpida oma töötasusid. AirBalticu peadirektor Martin Gauss loobus kriisi ajaks oma palgast. Ma olen kindel, et kompanii väljub kriisist tugevana ning Riia jääb Balti riikide lennunduse keskuseks ja et me suudame võistelda Euroopa turul,» sõnas Linkaits.

Minister ütles, et valitsus investeerib kuni 250 miljonit eurot kolmes etapis, hinnates olukorda sektoris. «Me alustame esimeses etapis 204 miljoni euroga ja siis jälgime olukorda,» lisas ta.

Linkaitsi sõnul otsustas airBalticu väikeaktsionär Aircraft Leasing 1, mis kuulub Taani kodanikule Lars Thuesenile mitte osaleda esimeses etapiks, kuid on võimalik, et ta ühineb järgmistes etappides.

Euroopa Komisjon peab veel andma Läti valitsuse otsusele heakskiidu.

Läti riigile kuulub praegu 80 protsenti airBalticust ning ülejäänud 20-protsendine osalus kuulub Aircraft Leasing 1-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles