FIEsid ootab lähipäevil maksukingitus

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
FIE töömehed paigaldavad uusi puurivõresid. Pilt on illustratiivne.
FIE töömehed paigaldavad uusi puurivõresid. Pilt on illustratiivne. Foto: Heino Käos

Maksu- ja tolliamet alustas täna füüsilisest isikust ettevõtjatele (FIE) varem tasutud sotsiaalmaksu tagasikandmist. Tegu on riigi kriisimeetmega, mis peaks aitama raskuste korral pinnal püsida

Eestis on kokku registreeritud ligi 28 000 FIEt, kellest avansilise sotsiaalmaksu tasumise kohustus oli esimeses kvartalis 7426 FIEl. Pea veerandil neist on sotsiaalmaks riigile tasumata. Nemad ei pea midagi tegema.

Ülejäänud 5679 FIEt saavad aga riigilt raha tagasi. Kokku kantakse nende ettemaksukontodele 2,5 miljonit eurot varem tasutud sotsiaalmaksu. Ettemaksukontolt saavad nad raha välja võtta või jätta ootele tulevate kohustuste katteks.

FIE, kes on oma võla ajatanud, saab avansilise makse suuruse summa oma ettemaksukontole, mida ta saab soovi korral kasutada ajatamisgraafiku täitmiseks.

Maksuamet saadab selle nädala jooksul neile füüsilisest isikutest ettevõtjatele, kellel oli avansilise sotsiaalmakse tasumise kohustus, e-kirja täpsete juhistega, kuidas toimida.

Nii FIEdele kui ka teistele maksumaksjatele ei arvutata alates 1. märtsist kuni eriolukorra lõpuni maksuvõlgadelt intresse ja sellel perioodil tekkinud võlalt ei tule intresse ka hiljem tasuda.

Makseraskustesse sattudes tuleb ka FIEdel maksudeklaratsioonid siiski korrektselt esitada, muidu ei ole võimalik riigil saada adekvaatset hinnangut ettevõtjate seisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles