Euroopa Keskpank tõenäoliselt ei vasta Saksa kohtu nõudele

PM Majandus
Copy
Euroopa Keskpank.
Euroopa Keskpank. Foto: DANIEL ROLAND / AFP

Mitu Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu liiget on kinnitanud, et EKP tõenäoliselt ei vasta Saksa põhiseaduskohtu nõudele tõestada võlakirjaostu programmi proportsionaalsust.

Neli EKP nõukogu anonüümseks jääda soovinud liiget ütles Financial Timesile, et enamik nõukogu liikmeid pooldab Saksa põhiseaduskohtule otsese vastuse mitte andmist.

EKP asepresident Luis de Guindos kinnitas Euroopa Parlamendi liikmetele, et keskpank ei allu Saksa põhiseaduskohtu survele rahapoliitikat piirata. Tema sõnul kuulub EKP Euroopa Kohtu jurisdiktsiooni alla ja vastutab europarlamendi ees, olles liikmesriikide valitsustest sõltumatu.

Saksamaa põhiseaduskohtu teisipäevase otsuse järgi peab Euroopa Keskpank (EKP) tõendama, et euroala majanduse toetamiseks mõeldud varaostuprogramm on proportsionaalne, või muidu ei luba kohus Saksa keskpangal Bundesbankil selles enam osaleda.

Eesti Panga president Madis Müller ütles kolmapäevasel pressikonverentsil, et tema hinnangul suudab EKP demonstreerida, et rahapoliitilisi otsuseid langetades kaalutakse kõikvõimalikke mõjusid.

«See ei puuduta mitte ainult konkreetselt seda ühte varaostuprogrammi. Meil on siin kõigi keskpankade osalusel toimuvad töögrupid, mis enne Euroopa Keskpanga nõukogu otsuseid mitmesuguste alternatiivide plusse ja miinuseid kaaluvad,» ütles Eesti Panga president ja lisas, et sisulist puudujääki selles vallas EKP-le kindlasti ette heita ei saa.

Saksa majandusteadlaste esitatud hagi peale leidis põhiseaduskohus, et programmil võib olla negatiivne mõju riigivõlale, eraisikute säästudele, pensionifondidele ja kinnisvarahindadele. Lisaks arvas kohus, et programm võib asjata käimas hoida majanduslikult jätkusuutmatuid ettevõtteid.

Financial Timesi allikate järgi leiab suurem osa EKP nõukogu liikmeid, et kohtu otsusele ei tohiks ametlikult vastata, sest muidu satub ohtu keskpanga iseseisvus ja tekib teiste riikide kohtute poolse surve oht.

«Milline on risk, kui me vastame?» küsis üks nõukogu liige, kes nimetas kohtu väiteid naeruväärseteks. «Kui tuleb aeg tõsta intressimäärasid, siis esitab meile väljakutse teine kohus muus riigis – mis siis saab?»

Nii Itaalia peaminister Giuseppe Conte kui ka Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire on avaldanud arvamust, et EKP tegemised pole Saksa põhiseaduskohtu asi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles