Bolti konkurent koondab tuhandeid töötajaid (2)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Uberi ja Lyfti logod autol Californias.
Uberi ja Lyfti logod autol Californias. Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS

Uber koondab 3700 töötajat ja sulgeb jäädavalt 180 juhtidele mõeldud teenuskeskust, sõidujagaja vihjas töötajatele saadetud e-kirjas, et see on alles algus.

Kärped mõjutavad 14 protsenti sõiduvahendaja töötajatest, peamiselt tugi- ja värbamisüksustes, kirjutas Uberi tegevjuht Dara Khosrowshahi töötajatele saadetud e-kirjas. «Sõitjaskond on märkimisväärselt langenud ning uute töötajate palkamine on külmutatud,» märkis ta.

Uberil on üle maailma 450 teenuskeskust, millest 40 protsenti suletakse. Greenlight Hubi nimelistes keskustes värvatakse Uberile uusi autojuhte, õpetatakse kasutama rakendust ning tutvustatakse tööga kaasnevaid küsimusi ja võimalikke probleeme. Märtsis, kui viirus levis Põhja-Ameerikas, teatas sõidujagaja kõigi selliste keskuste ajutisest sulgemisest USAs ja Kanadas.

Khosrowshahi nentis, et veelgi «keerulisemad ümberkorraldused» viiakse ellu järgmise kahe nädala jooksul. «Sellised päevad on julmad,» kirjutas ta.

Tehnoloogiasektoris on sellised päevad saanud pandeemia tõttu viimastel nädalatel harjumuspäraseks, viimase paari kuu jooksul on töötuks jäänud enam kui 38 000 töötajat, selgub idufirmade tööjõuturgu jälgiva Layoffs.fyi andmetest.

Lyft, Uberi peamine konkurent Põhja-Ameerikas, teatas möödunud nädalal, et laseb lahti 17 protsenti töötajatest, vähendab palkasid ja saadab inimesi sundpuhkusele. Jagamismajanduse firmadest teatas majutusteenust vahendav Airbnb alles eile, et koondab reisimise ülemaailmse seiskumise tõttu neljandiku oma töötajatest ehk 1900 inimest.

Kui paljudele firmadele tulevad koondamised järsud, siis Uberis võis neid oodata: pärast pettumust valmistavat aktsiate esmaemissiooni (IPO) koondas Uber juulist kuni oktoobrini enam kui tuhat töötajat. Sõidujagaja võttis toonased sammud ette, et jõuda tänavuse aasta lõpuks kasumisse.

Uberi olukord on sellest ajast alates märgatavalt muutunud. Märtsis peatati uute töötajate palkamine, võeti tagasi varasem finantsprognoos ning aprillis kanti maha 2 miljardi dollari väärtuses investeeringuid. Esmaspäeval teatati ka toidu kojuveoteenuse lõpetamisest seitsmes riigis, Tšehhis, Egiptuses, Hondurases, Rumeenias, Saudi Araabias, Uruguais ja Ukrainas.

Laupäeval teatas Uber, et tegevjuht Dara Khosrowshahi loobus oma ülejäänud aasta palgast. Möödunud aastal oli talle börsile edastatud info kohaselt ette nähtud 1 miljoni dollari suurune palk ja 2 miljoni dollari suurune boonus.

Uber teatab oma esimese kvartali tulemused homme.

Viiruse levikuga seotud väljakutsetele võib Uberile ja Lyftile lisanduda ebameeldiv probleem ka nende koduosariigist. Nimelt kaebas California sõidujagajad kohtusse, kuna need eirasid väidetavalt seadust, mille eesmärk oli ajutisele või renditööjõule anda tavatöötaja hüved.

Kui võimude hagi rahuldatakse, ähvardab firmade kulubaasi tohutu suurenemine, mis seab veel enamgi ohtu nende ärimudeli.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles