Saksa kohus nõuab Euroopa Keskpangalt varaostuprogrammi õigustamist (1)

Copy
Saksa põhiseaduskohtu hoone Karslruhes.
Saksa põhiseaduskohtu hoone Karslruhes. Foto: Arnulf Hettrich, via www.imago-images.de/imago images/Arnulf Hettrich

Saksamaa põhiseaduskohus otsustas teisipäeval, et Euroopa Keskpank (EKP) peab tõestama, et euroala majanduse toetamiseks mõeldud varaostuprogramm on proportsionaalne, või muidu ei lubata Saksa Bundesbankil selles enam osaleda.

Saksa keskpangal keelatakse kolme kuu pärast varaostuprogrammis osalemine, välja arvatud juhul, kui EKP tõestab põhjalikult ja põhjendatult, et EKP rahapoliitika eesmärgid ei ole ebaproportsionaalsed, otsustas põhiseaduskohus.

EKP andis teada, et keskpank tutvub kohtuotsusega ja analüüsib seda põhjalikult.

Euroopa Komisjon rõhutas Saksa põhiseaduskohtu Euroopa Keskpanka (EKP) puudutavat otsust vaagides, et Euroopa Liidu seadused on liikmesriikide seaduste suhtes ülimuslikud.

«Hoolimata Saksa konstitutsioonikohtu tänasest otsusest, kinnitame ELi seaduse ülimuslikkust,» ütles Euroopa Komisjoni pressiesindaja Eric Mamer.

Mamer rõhutas, et liikmesriikide ratifitseeritud ELi seaduse järgi «Euroopa Kohtu otsused on siduvad kõigile liikmesriikide kohtutele». Euroopa Kohus on varaostuprogrammi varem õiguspäraseks tunnistanud.

Kohtuotsus seab kahtluse alla varaostuprogrammi senise strateegia, milleks on võlakirjade ostmise abil suunata investorite raha riskantsematesse investeeringutesse, et stimuleerida seeläbi majanduskasvu ja viia inflatsioon EKP sihtmärgini, mis on kahe protsendi ligidal, kuid alla selle.

Põhiseaduskohus leidis, et programmil võib olla negatiivne mõju riigivõlale, eraisikute säästudele, pensionifondidele ja kinnisvarahindadele. Lisaks arvas kohus, et programm võib asjata käimas hoida majanduslikult jätkusuutmatuid ettevõtteid.

Saksa ülemkohtusse esitati kaebus esimest korda 2017. aastal. EKP on toetanud programmiga eurotsooni majandust mitme varasema kriisi vältel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles