Austraalia kaotab viirusepiirangute tõttu üle kahe miljardi euro nädalas

Copy
Austraalia rahandusminister Josh Frydenberg
Austraalia rahandusminister Josh Frydenberg Foto: STRINGER/REUTERS

Austraalia majandus kaotab viirusepiirangute tõttu neli miljardit Austraalia dollarit (üle 2,36 miljardi euro) nädalas ning miljonid inimesed on seal koroonapandeemia tõttu töö kaotanud, selgus teisipäeval avaldatud andmetest.

Austraalia on olnud viirusepandeemia leviku tõkestamisel edukas ning igapäevane uute kinnitatud nakatumiste arv on jäänud enamikus piirkondades alla 10.

Rahandusminister Josh Frydenberg aga ütles, et liikumis- ja kogunemispiirangud, mis olid mõeldud haiguse leviku tõkestamiseks, on andnud majandusele ränga hoobi.

«Iga uue nädala kohta, kui praegused piirangud jäävad kehtima, väheneb rahandusministeeriumi hinnangul majandustegevus umbes nelja miljardi dollari väärtuses, mis tuleneb vähenenud tööjõu osalusest, vähenenud tootlikkusest ja tarbimise vähenemisest,» ütles minister Canberras peetud kõnes.

Austraalia statistikaamet (ABS) teatas 7,5-protsendisest töökohtade vähenemisest 18. aprillile eelnenud viiel nädalal. See tähendab, et töö kaotas ligi miljon inimest 13 miljonist töötajast.

Rahandusministeeriumi hinnangul kahekordistub töötus aasta keskpaigaks, jõudes 10 protsendini. See tähendab, et koroonapandeemia tõttu on kaotanud või kaotamas Austraalias töökoha kokku 1,4 miljonit elanikku.

ABS teatas, et 31 protsendil Austraalia majapidamisest on finantsolukord halvenenud.

Austraalias on kinnitust leidnud üle 6800 Covid-19 nakkus- ja 96 surmajuhtumit.

Austraalia osariigid on juba alustanud koroonapiirangute järk-järgulist leevendamist ning peaminister Scott Morrison ütles, et uutest sammudest võidakse teada anda veel sel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles