Eriolukord tõi kinnisvaratehingute arvu enneolematu languse, hinnad püsivad (1)

PM Majandus
Copy
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter.
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter. Foto: Tairo Lutter

Maa-ameti statistika põhjal tehti aprillis tehti Tallinnas kinnisvaraga 526 ostu-müügitehingut, mis on 53 protsenti vähem kui mullu samal ajal.

1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul oli aprilli tulemus ootuspärane. «Osad ütlesid lihtsalt tehingutest ära, teised ei julgenud või saanud karantiini tõttu notarisse tulla. Ebaselgust on palju, oodatakse, mis saama hakkab,» rääkis Vahter.

Tema sõnul oli kuu alguses kogu linn tühi, aprilli lõpupoole hakkas tehinguid jälle veidi rohkem tulema. «Täna teevad tehinguid need, kel on seda mingil põhjusel vaja,» kommenteeris Vahter.

Martin Vahteri sõnul praegu hinnad püsivad, sest tegemist on veel tervishoiu-, mitte majanduskriisiga. «Hinnad langevad, aga kindlasti mitte nii drastiliselt kui 2008. aastal,» usub ta.

Vahteri arvates on praegune ja kümnenditagune kriis väga erinevad. Praegu on tema sõnul palju kortereid ostetud omavahenditest ning inimestel pole suurema põhjuseta vaja odavalt müüa. Ka arendajatel pole Vahteri kinnitusel suurt müügisurvet, sest pigem on ehitatud majahaaval ning uued projektid pandi ootele.

Pangad andsid Vahteri hinnangul eelmise kriisieelse ajaga võrreldes laene ratsionaalsemalt ja kõrgema omafinantseeringunõudega projektidele, millel on reaalne väärtus. «Ka riik käitub praegu teistmoodi, puhvreid ja vedrusid on märksa rohkem,» lisas ta.

«Kes aga tahab mais oma kinnisvara müüa, siis ainus valik on pakkuda kõige paremat hinda,» ütles Vahter. «Ostupakkumisi tehakse praegu kümmekond protsenti odavamale hinnale kui enne kriisi.»

Aprillis müüdi Tallinnas 396 korterit, mis on 43,3 protsenti vähem kui märtsis ning 50,3 protsenti vähem kui mullu samal ajal. Korterite keskmine ruutmeetri hind langes kuuga 1,7 protsenti 2034 euroni. Pealinna kalleim korter müüdi 695 000 ning odavaim 8 900 euroga.

Lisaks müüdi pealinnas seitse hoonestatud elamumaa kinnistut, mis on 12 võrra vähem kui varasemal kuul. Kalleim elumaja müüdi 355 000 ning soodsaim 85 000 euro eest.

Möödunud kuul müüdi Tallinnas seitse elamumaa krunti, mis on veebruariga võrreldes kolme võrra enam. Kalleim krunt müüdi 420 000 ning soodsaim 12 000 eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles