Keskpank: euroala majandus kahaneb tänavu 5–12 protsenti (2)

Copy
Christine Lagarde
Christine Lagarde Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Euroala majandus võib koroonaviiruse kriisi tõttu kahaneda tänavu 5–12 protsenti, ütles neljapäevl Euroopa Keskpanga (EKP) juht Christine Lagarde.

Languse suurus sõltub haiguspuhangu pidurdamiseks võetud piirangute kestusest ja kriisi leevendamiseks rakendatud meetmetest, lisas ta.

«Me oleme silmitsi majanduse kahanemisega mastaabis ja kiirusel, mis on lähiajaloos pretsedenditu,» ütles Lagarde pressikonverentsil Frankfurdis.

«Et piirangumeetmeid on järkjärgult hakatud tühistama, näevad stsenaariumid ette majandusaktiivsuse taastumist, ehkki selle kiirus ja ulatus on endiselt väga ebakindel,» lausus ta.

Enne Lagarde'i esinemist oli Eurostat avaldanud kiirhinnangu, mille järgi euroala majandus kahanes esimeses kvartalis eelnevaga võrreldes 3,8 protsenti ja möödunud aasta esimese kvartaliga võrreldes 3,3 protsenti.

Saksamaa teatas samal ajal, et töötute arv kerkis aprillis 2,6 miljonini märtsikuu 2,3 miljonilt. Prantsusmaa teatas aga tehnilise majanduslanguse algusest, pärast kaht järjestikust kahaneva majandusega kvartalit.

Keskpanga juhi sõnul tulevad teise kvartali näitajad tõenäoliselt veel hullemad.

EKP nõukogu teatas neljapäeval, et on vajadusel täiesti valmis oma erakorralisi ergutusprogramme suurendama.

Lagarde märkis, et maailm on silmitsi globaalse tervishoiukriisiga ja tähtsaim prioriteet on elude päästmine.

«Me peame pidama meeles, et iga surm on tragöödia,» sõnas ta. «Ma tahan väljendada meie kaastunnet kõigile neile, keda need surmad mõjutavad.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles