Euroopa tahab maksuparadiiside kasutajad kuivale jätta

Liina Laks
Copy
Kaimani saared on Euroopa Liidu mustas maksuparadiiside nimekirjas
Kaimani saared on Euroopa Liidu mustas maksuparadiiside nimekirjas Foto: Imago/ScanPix

Koroonakriisi vastased meetmed on riigiti pisut erinevad, kuid ühes on hulk Euroopa valitsusi samal meelel: maksude optimeerimiseks maksuparadiisina tuntud maailma paika sisse kirjutatud firmad võivad oma suu maksumaksja abirahast puhtaks pühkida.

Bloomberg kirjutab, et Prantsusmaa, Poola ja Taani kavatsevad arvata riigiabi saajate nimekirjast välja kõik ettevõtted, kes on registreeritud mõnda Euroopa Liidu nn mittekooperatiivsesse maksujurisdiktsooniga riikide nimekirja ehk rahvasuus tuntud maksuparadiisi. Taani kutsus üles algatusega liituma ka teisi riike ning vähemalt Austria ja Rootsi on seda ideed ka kaalumas, kirjutab leht. Politico.eu andmetel on sarnaseid meetmeid kaalumas ka Itaalia ning Belgia.

Kuigi Kaimanisaarte sarnaste maksuparadiiside kasutamine on suurkorporatsioonide seas levinud äripraktika – seda kasutatakse laialt alates pangandusest ja lõpetades tööstusega, tuntud kasutajate seas leidub näiteks selliseid Euroopa hiide nagu Siemens ja joogitootja Anheuser Busch – siis Taani rahandusministril jagub sellise praktika suunal vaid krõbedaid sõnu: «Sa ei saa täna küsida Taani rahvalt abi vaid selleks, et saaksid homme selja rahva poole keerata ja oma raha ühte Euroopa Liidu maksuparadiiside nimekirjas asuvasse riiki saata,» põrutas rahandusminister Simon Kollerup. «See lihtsalt pole õiglane.»

Möödunud nädalal ütles Prantsusmaa rahandusminister France-Info raadiosaates: «Ma tahan väga selgelt välja öelda: need ettevõtted riigikassast kasu ei saa.»

Mitmed Euroopa riigid kavatsevad keelata riigiabi ettevõtetele, kes maksuparadiise kasutavad. Maksueksperdid osutavad aga näpuga riikide suunas, mis patuste nimekirjas ei ole.

Mitte kõik pole selliste arvamustega päri: «Pandeemiat kasutatakse selgelt ära selleks, et teha seda, mida alati on tahetud teha. See [maksuparadiiside kasutajatele riigiabi keelamine – toim.] on täiesti vale lähenemine. Kui on struktuure, mis kasutavad maksuparadiise, mille kohta me arvame, et need on ebaõiglased, siis me peaksime need lihtsalt sulgema, aga me ei peaks ettevõtetele [riigi]abi keelama,» ütles Clifford Chance LLP maksuadvokaat Dan Neidle.

Ka Taanis kardetakse, et meetmed suurt mõju ei avalda. Kopenhaageni ülikooli maksuõiguse professor Yvette Lind nentis, et kuigi plaanitavad keelud puudutaksid Taanis umbes 70 ettevõtet, on meede «üsna hambutu» – probleem olevat selles, et suurem osa Taani maksurahast voolab skeemide kaudu hoopis Iirimaale, Luksemburgi ja Hollandisse, mitte maksuparadiiside nimekirjas olevatesse riikidesse. Politico.eu osundab samuti California, Berkley ja Kopenhaageni ülikooli ühisuurimusele, mille kohaselt kaotavadki riigid nagu Itaalia oma maksuraha enim teistes Euroopa riikides. Leht tõi lisaks eespoolnimetatutele välja Belgia, Malta ja ka näiteks USA Delaware'i osariigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles