Komisjon võttis vastu pankade laenuandmist puudutava panganduspaketi

BNS
Copy
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Euroopa Komisjon võttis teisipäeval vastu panganduspaketi, et lihtsustada kodumajapidamistele ja ettevõtjatele pangalaenude andmist.

Komisjoni teatel on paketi eesmärk, et pangad jätkaksid laenuandmist, et toetada majandust ja aidata leevendada koroonaviiruse majanduslikku mõju.

«Soovime võimalikult palju aidata kodumajapidamisi ja ettevõtjaid koroonaviirusest tingitud majanduslike raskustega toimetulemisel. Pankadel võib selles olla oluline osa,» ütles majanduse valdkonna juhtiv asepresident Valdis Dombrovskis pressiteates.

«Kasutame praegu täielikult ära EL-i pangandusnormide paindlikkust, et pankadel jääksid nii-öelda rahakraanid lahti, et kodumajapidamised ja ettevõtjad saaksid raha, mida nad vajavad. Varsti algatan ümarlauaarutelud, mis viivad tarbija- ja ettevõtlusrühmad kokku finantssektoriga, et saaks käsitleda kodanike ja ettevõtjate kõige kiireloomulisemaid vajadusi,» lisas Dombrovskis.

Komisjon esitas teisipäeval ettepaneku teha EL-i panganduse usaldatavusnõuetesse kiiresti mõned sihipärased muudatused, et suurendada võimalikult palju pankade laenuandmisvõimet ja katta koroonaviirusest tulenev kahju.

Komisjon teeb ettepaneku võtta vastu ajutised erimeetmed kriisi mõju koheseks leevendamiseks, muutes pankade kapitali suhtes kehtivate rahvusvaheliste raamatupidamisstandardite kohaldamise tähtaegu või käsitledes kriisi ajal antud avaliku sektori tagatisi soodsamalt.

Lisaks teeb komisjon ettepaneku hakata varem kohaldama mitut kokkulepitud meedet, millega stimuleeritakse panku andma laenu töötajatele ja väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele ning rahastama taristuprojekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles