Segadus õppesõiduga tekitab autokoolide vahel ebavõrdsust

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
OÜ Autosõit sõiduõpetaja ja õpilane eriolukorra kaitsevahenditega
OÜ Autosõit sõiduõpetaja ja õpilane eriolukorra kaitsevahenditega Foto: Indrek Madar
  • Autokool Autosõit taotles eriolukorra juhilt sõiduõppe piirangute leevendamist
  • Kuni sõiduõpe on piiratud, ei võta maanteeamet vastu ka sõidueksameid

Et eraisikust juhendajaga on õppesõit võimalik, soovitab autokooli juht lubada kaitsevahendeid kasutades sõiduõpet ka autokoolides. 

Autokooli Autosõit juht Indrek Madar pöördus eriolukorra juhi, haridus- ja teadusministri, majandus- ja taristuministri ning planeerimisgrupi juhi poole avaldusega, milles palub leevendada sõiduõppele eriolukorras kehtestatud piiranguid. Valitsuse piirangute leevendamise kavas on sõiduõppe võimaldamist küll mainitud, kuid konkreetset kuupäeva ei ole. Samas on paljudel autokoolide õpilastel õppesõidu keelu tõttu juhiloa koolitus lõpuni läbimata. Madarile teadaolevalt aga õppesõitu siiski tehakse ning ta leiab, et võrdse kohtlemise põhimõttest lähtudes võiks õppesõidu korraldamist lubada ka autokoolides. 

«Ringlevad jutud, et taotlusi erilubade väljastamiseks isetehtud kaitsevahendite kasutamisega sõiduõppeks on esitatud nii haridus- ja teadusministeeriumi kui majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kui maanteeametisse,» seisab Autosõit OÜ juhi pöördumises. Madar juhib tähelepanu, et erinevad autokoolid tõlgendavad erinevalt sõiduõpet reguleerivat korraldust, mis lubab sõiduõpet läbi viia distantsi hoidmist võimaldavate vahendite kasutamise teel, näiteks sõidukitesse paigaldatud läbipaistvate vaheseintega.

«Lisaks jätkavad mitmed sõiduõpetajad tegevust niinimetatud 'juhendajana', ehk sisuliselt toimub analoogne kontakttegevus nagu autokooli sõiduõppel. Ainult et sõidukilt on eemaldatud autokooli logod,» kirjeldas Madar liiklusseaduses sätestatud võimalust õppesõidukeelust mööda hiilimiseks. 

Madari ettepaneku kohaselt võiks sõiduõpet lubada, kui nii õpilane kui õpetaja kasutavad kaitsemaski, kindaid ja visiiri ning õppesõiduk desinfitseeritakse pärast iga kasutamiskorda. 

Maanteeameti eksamiosakonna juhataja Tarmo Vanamõisa ütles, et hetkel võetakse vastu ainult A-kategooria ehk mootorrattajuhtide ning kaitseväe rasketehnika sõidueksameid. Teiste kategooriate, sealhulgas kõige populaarsema B-kategooria sõidueksamid hetkel ei toimu. «Me ei saa teha eksameid, mille ettevalmistamine on koolidel keelatud. Kui lubatakse B-kategooria sõiduõpe, avame ka eksamid. Oleme ootel, täna või homme peaks mingi selgus saabuma,» ütles Vanamõisa.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles