Marje Josing: mõelge, kuidas kärpida suuri kulusid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.
Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing. Foto: Peeter Langovits

«Suhkrukoti hinnast märksa rohkem teevad eestimaalastele praegu muret eluasemega seotud kulutused. Energia hinnad jätkavad tõusu kõikjal maailmas ja sellega tuleb arvestada,» ütles konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.


Josing soovitas kõigil mõelda, kuidas oma maja soojustada või kärpida side- ja transpordikulusid, sest just need söövad suurema osa sissetulekust. Äkki tuleks taotleda Kredexilt (Krediidi ja Ekspordi Garanteerimise Sihtasutus – toim) toetust ja maja renoveerida, vahetada telefonipakett odavama vastu või vähem autoga sõita?

«On kurb tõsiasi, et pooled Eesti inimesed kulutavad praegu kõik, mis teenivad, aga paljud neist elavad ka Vene ajal ehitatud kehvades hoonetes ja kütavad ilma,» lausus Josing.

Euro kohta ütles ta, et osa hindu tõusis juba enne selle tulekut. Sellest hoopis enam mõjutab meie hindu maailmaturul toimuv. Viimati tõusid tarbijahinnad kõige rohkem Inglismaal, mis üldse euroliitu ei kuulu, Leeduga oleme aga tarbijahindade poolest samal tasemel.

«Energia ja teravilja hind on praegu kõikjal maailmas üleval ning kuigi meil on olemas põllud ja lehmad, sõltume hoopis rohkem muust maailmast. Eesti ei ole riik riigis. Ka ilma eurota oleks meil sama jama, ehk hullemgi,» rääkis Josing.

Hea vähemalt seegi, et toiduhinnad enam samas tempos ei tõuse - suhkur, kohv ja veel mõned kaubad on läinud odavamaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles