Huvilised ummistasid statistikaameti 110 ametirühma palka võrdleva rakenduse

PM Majandus
Copy
Müüja
Müüja Foto: Shutterstock

Statistikaamet esitles täna hommikul palgarakendust, milles on visualiseeritud 110 levinud ametirühma palgad Eesti piirkondade ja maakondade kaupa. Huviliste tulv suutis rakenduse paari tunni järel ummistada.

Statistikaameti palgarakenduses saab vaadelda 110 levinuma ametirühma – nagu näiteks arhitekt või müüja – palkade jaotust ja mediaanpalka Eesti piirkondade ning maakondade kaupa. See tähendab saab siis, kui huviliste tulv ükskord vaibub.

Alates lõunast on aadressil http://andmestikud.stat.ee/ametipalk/ asuv lehekülg näidanud valdavalt kirja: «Hetkel on kasutajate huvi rakenduse vastu väga suur. Palun proovi natukese aja pärast uuesti. Aitäh kannatlikkuse eest!»

Rakenduse abil võib hinnata oma saadavat või ettevõtte makstavat töötasu ametigrupi mediaanpalgaga võrreldes. Selle kõige suurem sihtrühm on ettevõtted, kes on töötamise registrisse (TÖR) andmed sisestanud.

Statistikaameti eksperimentaalstatistika juhtivanalüütiku Kaja Sõstra sõnul soovib asutus ettevõtetele rakendusega midagi vastu anda. «Rakendus võimaldab ettevõtjal hinnata tööturu olukorda ja võrrelda oma ettevõtte palgataset. Kuvatava info kvaliteet oleneb otseselt sellest, kui korrektselt esitavad ettevõtted TÖRis andmeid ning muutuste korral neid ka uuendavad,» rõhutas Kaja Sõstra.

Palgarakendus kasutab töötamise registri ning tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni TSD lisade 1 ja 2 andmeid. Tööandjatel on nimelt alates 2019. aasta esimesest poolest kohustus kanda töötamise registrisse ka töötajate ametinimetus, töökoha asukoht ja tööaeg.

Rakendus kuvab registreeritud täisajaga töötajate brutopalga mediaani, mida tööandjad maksid 2019. aastal. Mediaanpalk näitab summat, millest rohkem ja vähem teenivaid töötajaid on ametis, maakonnas või piirkonnas ühepalju.

«Soovisime näidata rakenduses mediaanpalka, sest see annab tööturu olukorrast täpsema ja adekvaatsema pildi kui keskmine palk, millest enamasti räägitakse,» ütles statistikaameti andmeteadur Kadri Rootalu.

Rakenduse väljatöötajad usuvad, et see lisab Eesti tööturule läbipaistvust ja avatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles