Suur bluff: Paldiski miljarditehase õhuloss varises lõplikult kokku (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juha Mikkonen lubas aasta tagasi suure suuga, et ta ehitab Paldiskisse miljardieurose metanoolitehase. Paremal äripartner Toivo Asmer.
Juha Mikkonen lubas aasta tagasi suure suuga, et ta ehitab Paldiskisse miljardieurose metanoolitehase. Paremal äripartner Toivo Asmer. Foto: Mihkel Maripuu

Lääne-Harju vald tühistab kirgi kütnud miljardieurose metanoolitehase projekti, kuna arendaja jättis raha maksmata. 

Teeme põgusa tagasivaate, millest käib jutt. Kogu lugu väidetavalt Eesti ühe võimsaima välisinvesteeringu ümber sai alguse mullu mais, kui siinkirjutaja kohtus Tallinnas väidetava Soome ettevõtja Juha Mikkoneni ja Eesti eksministri Toivo Asmeriga.

Mehed käisid välja plaani ehitada Eestisse Euroopa suurim metanoolitehas, mille hind küündib miljardi euroni. Tehase asukohaks valiti Paldiski. Mõlemad mehed esindasid Larkwater Groupi, millel pidi olema üle maailma kaheksa kontorit ja mille aastakäive pidi ulatuma 10 miljardi euroni.

Õigustatult nägi Lääne-Harju vald võimalust meelitada oma õuele suurinvesteering, mis looks vallas töökohti ja tooks rikkust. Seetõttu algatati mullu 23. juulil eriplaneering, et leida koos Larkwateriga tehasele hea asukoht. 

Nüüd, pea aasta aega hiljem on metanoolitehase õhuloss kokku varisenud. Lääne-Harju vallavalitsus esitas täna vallavolikogule metanoolitehase eriplaneeringu lõpetamise eelnõu. Põhjus selles, et Larkwater jättis maksmata raha, mis kulunuks eriplaneeringu koostamise ja planeeringu elluviimisega seotud keskkonnamõjude hindamise peale. Vald pommitas firmat korduvalt, aga raha lihtsalt ei tulnud.

Seetõttu otsustas vallavalitsus kogu jandi lõpetada. Planeeringu koostamise lõpetamine annab aluse tühistada ka huvitatud osapoolega sõlmitud finantseerimise kokkulepe ning eriplaneeringuga seotud hankemenetlus.

Lisaks sellele, et metanoolitehase projekt läks vett vedama, pöörasid kõige tipuks tülli ka Asmer ja Mikkonen. Soomlane hakkas mullu enne jõule Asmerit ründama, süüdistades teda Soome meedias 100 000 euro väljapressimises. Mikkoneni sõnul lubanud endine Eesti minister projektile kaikaid kodaraisse loopida ja meediasse infot lekitada, kui ta raha ei saa.

Asmer vastas, et sellised süüdistused on täielik jama. Ühelt poolt teeb see teda kurvaks, et äripartner valetab ja mustab, teisalt peab ta väljapressimisjuttu lihtsalt rumalaks.

Kuidas õnnestus soomlasel Asmerit ja teisigi partnereid ninapidi vedada? Kunagine motosportlane Asmer selgitas, et Mikkonen jõudis temani ühe pikaaegse ja usaldusväärse Soome äripartneri kaudu. «Seetõttu ma ei hakanud teda kahtlustama. Guugeldades ei tulnud samuti midagi halba välja. Lisaks on ta kaasa löönud autovõidusõidus,» meenutab ettevõtja, kellele paistis Mikkonen sorava ja tõsiselt võetava jutuga tegelasena.

Kelmiromaani meenutavast loost saab põhjalikumalt lugeda siit

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles