Laid: 70 % majutuse ja toitlustuse deklareeritud maksudest on laekumata

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Valdur Laid
Valdur Laid Foto: Madis Sinivee
  • 4000 ettevõtjat jättis tööjõumaksude deklaratsiooni tähtajaks esitamata
  • Maakondlikult on võlg kõige rohkem kasvanud Saaremaa majutuses ja toitlustuses
  • Toitlustuses ja majutuses on töö kaotanud 1000 inimest

Maksu- ja tolliameti peadirektor Valdur Laid tõi eriolukorra pressikonverentsil esinedes märtsikuu tööjõumaksude deklareerimise ja maksmise põhjal välja esmase analüüsi kriisi senisest mõjust Eesti majandusele. 

Laid tänas deklaratsioonid korrektselt esitanud ja maksud tasunud ettevõtjaid ning rõhutas, et täna esitatud andmed rajanevad märtsikuu palgafondi analüüsil, mida saab teha 10. kuupäevaks esitatud tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonide põhjal. 

Laid kutsus ettevõtteid üles esitama deklaratsioone ka siis kui ettevõtetel on raskused.

«Deklaratsioonide esitamine on eelduseks riigipoolsete toetuste saamiseks. Tuleb tõdeda, et eelmisel kuul esitas deklaratsioone 4000 ettevõtjat vähem ning nende seas oli umbes sada sellist, kes kuu varem tasusid enam kui 10 000 eurot tööjõumakse,» tõi Laid esile. Tema sõnul tekkis märtsikuu deklaratsioonide järgi maksukohustus 460 miljoni euro ulatuses, millest on tänaseks tasumata 65 miljonit ehk üks seitsmendik. Võlg on kõige rohkem kasvanud töötlevas tööstuses, hulgi- ja jaekaubanduses ning info- ja sidesektoris. «Töötlevas tööstuses on võlg 10 miljonit, kaubanduses veidi vähem ning IT-s 7 miljonit. Tööstuses torkavad silma masinaehitus ja hooldus ning puitmajaehitus. Infos ja sides on palju juttu olnud meediast,» kirjeldas Laid. 

Kõige rohkem võlgu majutusel ja toitlustusel

Laid ütes, et kõige rohkem, 70 protsendi ulatuses on deklareeritud maksudest tasumata majutuse ja toitlustusettevõtetel. «Regioonidest on kõige suurem tasumata maksude osakaal Saaremaal ning saare majutusettevõtete hulgas. Selles sektoris on kõige rohkem kadunud ka töökohti, umbes 1000 inimese võrra,» märkis Laid. 

Tänase seisuga on TSD ehk tööjõumaksude deklaratsiooni esitanud 89 000 ettevõtjat. Laid lisas, et deklaratsioone võib hilinemisega juurde tulla. Tervikuna oli märtsi palgafond praeguste andmete kohaselt 2 miljonit väiksem kui veebruaris, tavaliselt on märtsi palgafond olnud veebruarikuisest suurem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles