GRAAFIK ⟩ USA börsidel oli 80 aasta parimad kaks nädalat

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
New Yorgi börs
New Yorgi börs Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS

Maailma börsidel, eriti USA aktsiaturgudel oli lõppenud nädal taas positiivne, Maailma tuntuim börsiindeks Dow Jonesi tööstuskeskmisel olid viimased kaks nädalat parimad alates 1930ndatest aastatest.

Eile kerkisid aktsiaturud lootuses, et majandused hakkavad tasapisi täielikust seisakust toibuma. Lisakatalüsaatoriks oli biotehnoloogiaettevõtte Gilead Sciences edusammud viiruse ravi väljatöötamisel. Tegemist oli aktsiaturgude teise tõusunädalaga järjest.

«Turgu toitis lootus ja optimism – lootus vaktsiinile ja optimism majanduse taasavamise suhtes,» selgitas Bloombergile investeerimisfirma E*Trade Financial invetseerimisstrateegia juht Mike Loewengart.

«Turg on püüdnud võtta seal kus võimalik pooltäis klaasi vaate,» kommenteeris The New York Timesile Hollandi suurpanga Rabobank peastrateeg Richard McGuire viidates nii haigusjuhtude kasvu aeglustumisele kui ka sellele, et nii mõnedki riigid, ka USA on asunud tasapisi majanduste taasavamistele. Sama kordas Financial Timesile investeerimispanga Jefferies biotehnoloogiasektori analüütik Michael Yee.

Lõppenud nädalal kerkis Dow Jonesi indeks 2,2 protsenti ning kahe nädala kokkuvõtteks oli tõusuprotsendiks 15, mis oli suurim kahenädalane tõus alates 1938. aastast, kirjutab The Wall Street Journal.

Optimism püsib vaatamata kohutavatele makromajandustulemustele, mida riigid järjest avaldavad. Eile oli sõnumitoojaks Hiina, kelle majandus kukkus esimeses kvartalus 6,8 protsenti. Tegemist oli maailma suuruselt teiseks majanduseks tõusnud riigi esimese SKT langusega alates 1976. aastast.

«Päev päeva järel näeme kohutavaid majandus- ja fundamentaalnäitajaid. Neid oli prognoositud – turg on nendega arvestatud ja vaatab neist üle,» selgitab Nomura panga võlakirjafondi Global Dynamic Bond Fund fomdijuht Dickie Hodges. «Me oleme üha enam veendunud, et halvim müügilaine on seljataga ja ralli võib jätkuda,» lisas ta.

USA aktsiaturgude viimaste nädalate ralli on tõepoolest võimas olnud. Aktsiaindeks S&P 500, mis veel hiljuti oli aasta algusega võrreldes kukkunud 32 protsenti, on nüüd vaid 12 protsenti madalamal. Peamiselt tehnoloogiasektorit iseloomustav Nasdaqi koondindeks on aasta algusega võrreldes langenud vaid 3,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles