Uus IT-minister on olnud nii võlgade sissenõudja kui ka vanglajuht (20)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Raul Siem
Raul Siem Foto: Erakogu

Uue väliskaubandus- ja IT-ministri kandidaadiks on esitatud jurist Raul Siem, kes on töötanud nii maksuvõlgade sissenõudjana kui ka Tallinna vangla asejuhina.

Siem (46) on EKRE liige alates 2016. aastast ja viimasel on ta töötanud siseministri Mart Helme nõunikuna. Tema töö- ja ettevõtluskarjäär on olnud pikk ja mitmekesine.

Raul Siem asus 1999. aastal tööle maksuameti maksuvõlgade sissenõudmise osakonna juhatajana, kus tal oli ambitsioonikas ülesanne: luua Eestis maksuvõlgade sissenõudmise ja rahvusvahelise maksukogumisfunktsiooni võimekus, mis varem oli puudu. 

Kui sirvida toonaseid portaale, torkas Siem korduvalt silma. Näiteks kui 2003. aastal tühistas maksuamet pea 1,5 miljardi krooni eest Eesti inimeste ja ettevõtete maksuintresse, oli kõneisik just Raul Siem, kirjutas uudisteagentuur BNS. Aasta hiljem kommenteeris ta palju kõmu tekitanud perekond Kõuhknate kalapüügifirma pangakontode arestimist.

2005. aastal hakkas maksuamet just Siemi eestvõttel võlgu sisse nõudma ka firmajuhtidelt endilt. «Maksuvõlglaste elu muutub oluliselt keerulisemaks,» ütles Siem toona BNSile. Ta lisas, et võlgu jäämine kui selline ei ole iseenesest karistatav, aga kõiki juhtumeid tuleb käsitleda eraldi. «Võib olla, et näiteks suurklient ei maksa arvet ära ning firma lõpetab seetõttu tegevuse. Poleks õige selle eest veel ka ettevõtjaid karistada ja edasist äritegevust keelata,» selgitas ta. Siiski lubas Siem teravamalt silma peal hoida isikutel, kelle äris on märgata teatav käekiri, näiteks korduvad pankrotid ja pidevad maksuvõlad.

Vanglast sai kopsaka hüvitise

Pärast karjääri maksuametis läks Siem 2007. aastal tööle Tallinna Vangla direktori asetäitjana. Tema ülesanne oli seal järelevalve- ja julgeolekualase tegevuse korraldamine ning koordineerimine, kriisijuhtimine, turvasüsteemide haldamine, hädaolukordade lahendamiseks õppuste korraldamine ja juhtimine.

Neli aastat hiljem Siem koondati, kuid teda ei jäetud tühjade pihkudega. Talle maksti hüvitiseks 24 095 eurot, millest puhkusehüvitis moodustas 4768 eurot ja koondamishüvitis 19 326 eurot. Kokku oli tema töötasu 34 744 eurot, kirjutas Äripäev.

2011. aastal läks Siem tööle advokaadibüroosse Hansa Law, kus ta oli jurist-konsultant.

Raul Siemile kuulub äriregistri andmetel kaks ettevõtet. Esimene neist on Daan Õigusbüroo AS, mis pakub kodulehe järgi õigusnõustamist, isikuandmete kaitset, maksude- ja ärinõustamist ning asjaajamist. 2015. aastast tegutsenud firma käive oli mullu 17 000 eurot ja kasum pea 6000 eurot.

Lisaks kuulub Siemile 25 protsenti ettevõttest Poketlaw OÜ, mida ta nimetab startup'iks ja mis püüab välja arendada veebiplatvormi, mille eesmärk on õigusnõustajate hankeplatvormi väljatöötamine. Ettevõtte tulemused pole seni olnud märkimisväärsed.

Siem on käinud Paikuse Politseikoolis ja Eesti Riigikaitse Akadeemias. 2002. aastal lõpetas ta Tartu Ülikooli õigusteaduse erialal.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles