IMF: Läti majandus kukub Baltimaadest kõige rängemalt (2)

BNS
Copy
IMF Washingtonis
IMF Washingtonis Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP/Scanpix Baltics

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) muutis tugevasti Läti tänavuse sisemajanduse kogutoodangu (SKT) prognoosi ja ootab, et see kukub Baltimaade seas kõige rohkem, kuid tuleval aastal hakkab taas kasvama ja kiiremini kui teistel.

IMF-i uusimas maailmamajanduse arenguväljavaates «World Economic Outlook» ennustatakse, et Läti majandus kukub tänavu 8,6 protsenti (varem oodati 2,8 protsenist kasvu). Tuleval aastal ennustab IMF Lätile 8,3 protsendist majanduskasvu, suurimat Baltimaadest.

Tarbijahinnad Lätis tänavu langevad, oodatakse 0,3-protsendist deflatsiooni, tuleval aastal naaseb kolmeprotsendine inflatsioon.

Lätit ootab tänavu kaheksaprotsendine tööpuudus, mis väheneb tuleval aastal  6,3 protsendini, st 2019. aasta tasemele.

IMF ennustab Läti jooksvale maksebilansile tänavu 2,2-protsendist puudujääki SKT-st, tuleval aastal väheneb see 1,5 protsendini SKT-st.

Leedu majanduslangus on Lätist järgmine - 8,1 protsenti, kuna tuleva aasta kasvuootus on 8,2 protsenti. Varem ennustati Leedule  2,7-protsendist majanduskasvu.

Leedus oodatakse 0,3-protsendist deflatsiooni, tuleval aastal aga 1,7-protsendist inflatsiooni. Töötuse määr jõuab tänavu 8,9 protsendini, võrreldes 6,3 protsendiga aasta eest, tuleval aastal kahaneb see 8,1 protsendini.

Eestis oodatakse 7,5-protsendist majanduslangust, kuna tuleva aasta kasvuootus on 7,9 protsenti. Varem ennustati Eestile  2,9-protsendist majanduskasvu.

Eestis oodatakse tänavu ja tuleval aastal vastavalt pooleteise ja kaheprotsendist inflatsiooni. Töötuse määr jõuab tänavu kuue protsendini,  tuleval aastal kahaneb see 4,7 protsendini.

IMF ootab eurotsoonis  7,5 protsendist majanduslangust, tuleval aastal aga 4,7 protsendist kasvu. Maailmamajanduses oodatakse tänavu kolmeprotsendist langust, tuleval aastal aga 5,8 protsendist kasvu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles