Minister Karu: ettevõtluse toetamisel oleme võtnud eeskuju Soomest (2)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Ametist vabastatud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu
Ametist vabastatud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eesti riik toetab äriplaane, millel on tulevikku ka pärast kriisi. Abi saamiseks tuleb esitada ka väikene äriplaan, mille järgi saab otsustada, kas ettevõte on jätkusuutlik või mitte. Samuti eelistatakse firmasid, kes on eelnevalt eeskujulikult maksnud makse. Sarnast lähenemist kasutatakse ka Soomes, kus turgutatakse ja arendatakse uusi äriplaane, mitte ei leevendata praeguse ärimudeli ellujäämist. Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu kinnitas, et Eesti on selles osas Soomelt eeskuju võtnud, kuid jälgitud on ka teiste riikide tegemisi.

«Soome on tõepoolest rakendanud sarnast lähenemist ja oleme sealt võtnud palju ka üle. EASile sai tehtud ka ettekirjutus, kus tuleks väike- ja mikroettevõtetena eelistada neid, kellel on plaan tulevikuks. Isegi, kui see plaan on lühike, siis peab ta olema koherentne. Kui on mõeldav, et see võiks õnnestuda, siis selleks ta piisab,» rääkis Karu.

Hetkel on ettevõtted teadmatuses, millele tuleks toetuse saamisel keskenduda ja millistele suundadele keskenduda. Minister Karu soovitab ettevõtjatel keskenduda ärimudeli muutmisel hetkeolukorrale ja sellele, mis meid veel ees võib oodata. «Ennustada pole küll mõtet, aga otsustades varasemal moel jätkata ehk mitte midagi muutes, siis kindlasti kohe toetust ei saa. Ettevõtted peaksid äriplaani efektiivsemaks muutma ja leidma üles kitsas kohad, kus võib mitmeid samme edasi astuda.»

Soome tarnekindluse amet katab Tallinki erakorraliste reiside tulude ja kulude vahe, et tagada transpordiühenduste toimimine. Kuidas puudutab seda punkti Eesti valitsus?

«Tallinkiga seonduv on hetkel üsna keeruline. Püüame teha võimalikult vähe erandeid, sest Tallinkiga sarnaseid ettevõtteid on mitmeid. Valitsuses kaalutakse seda, mida Tallinkiga edaspidi ettevõetakse, kuid otsust pole veel langetatud. Tallink on üsna erilises kategoorias, sest neile ei ole võimalik läheneda tavapäraselt nagu teistele ettevõtetele Eestis,» selgitas minister.

Idufirmad on hetkel üsna keerulises seisus. Valitsus on selles teadlik ja võimalusel ka tehakse naile eraldi toetuspakett. Hetkel pole selleni jõutud, kuid sellega on arvestatud. Praegu on neil sarnaselt kõigi teiste ettevõtetega võimalik taodelda laenugarantiid Kredexilt läbi oma panga. «Suur osa idufirmasid kvalifitseerusid varasemalt raskustes firmadena, seda eelkõige kasumlikkust arvestades. Enam need reeglid ei kehti ja seetõttu saavad ka raskustes ettevõtted toetusi.

Teame, et näiteks Prantsusmaa on idufirmadele eraldanud 3 miljardit eurot toetusi, kuid nemad on ka majanduslikult palju võimekamad. Eesti kontekstis see number nii muljetavaldav ei oleks.»

Minister Karu andis teada, et Saaremaale tekitatakse samuti erimeetmed, kuid uue faktina rakenduvad sarnased protseduurid ka Ida-Virumaal. Eelkõige toetatakse sedasi turismisektorit ja väike- ning mikroettevõtlust. «Tingimused ei erine teiste firmadega, kuid valitsus lihtsalt eraldas osasumma nendele piirkondadele. Raha on vähem, kui ettevõtted seda vajaksid ja eelkõige tegime seda selleks, et Saaremaa ja Ida-Virumaa firmad ei peaks hakkama esimesest päevast võistlema kõikide ettevõtetega üle kogu Eesti.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles