Minister Aas: ehitus- ja kinnisvarasektoril on kriisiolukorras erakordne võimalus

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas Foto: Tairo Lutter

Eesti Ehitusettevõtete Liit kutsus riiki üles oluliselt suurendama ehitussektorisse suunatavaid investeeringuid, et sektorit elus hoida. Majandusminister Taavi Aas täpsustas, et lisameetmeid rakendatakse jooksvalt, kuid plaanis on ka investeeringud.

Liidu teatel on ehitussektorisse suunatud investeeringutel oluline mõju Eesti majandusele, kuna tööandjana oli ehitussektor 2019. aastal neljas suurim sektor, andes tööd 58 400 inimesele ehk 8,7 protsendile kõigist töötajatest Eestis.

Läbi ehitustegevuse riigieelarvesse laekuv maksuraha küündis liidu hinnangul mullu 0,8 miljardi euroni ja ehitussektori toimimine tagab töö ka teistele valdkondadele, näiteks ehitusmaterjalide tootmine, hulgi- ja jaekaubandus, kinnisvara, logistika jm. 

Liidu hinnangul langeb eratellimuste maht oluliselt või kaob sootuks vähemalt sel ja järgmisel aastal, kui mitte pikemaks ajaks. Sellises seisus on ehitusettevõtete meelest eriti oluline, et riik võtaks negatiivse eelarve koostamisel arvesse kõik võimalused hoonete ja rajatiste vallas investeeringutega jätkamiseks nii sel kui ka järgmisel aastal.

Ka on liidu teatel hädavajalik säilitada kaupade vaba liikumine, kontrollitud tööjõu liikumine ning rahvusvaheliste tarneahelate toimimine, et eriolukorrast tulenevad piirangud ei põhjustaks ehitustegevuses ulatuslikke seisakuid. 

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas selgitas, et aprilli alguses riigikogule esitatud lisaeelarve dokumendis olid ka meetmed ehitussektori aitamiseks. Nimelt, ehitussektorisse  kavandatakse elamufondi uuendamiseks, teedeehituseks ja mahajäetud majade lammutamiseks 145 miljonit eurot. «Kui kriis süveneb ning tõotab selgemalt avalduda ka ehitussektoris, siis võib eeldada täiendavaid meetmeid. Seejuures arvestame asjaoluga, et selles sektoris toimuvad muutused viiteajaga ning seetõttu tuleb otsuseid teha varakult,» täpsustas Aas. 

Ehitus- ja kinnisvarasektoril erakordne võimalus

Taavi Aas rääkis, et ehitusettevõtjad tõstatasid õige teema, kuna nende sektoril on kriisiperioodil «erakordne võimalus» hoida töös suurt osa Eesti majandusest. 

«Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi 2018. aastal tellitud ehitussektori tootlikkuse, lisandväärtuse ja majandusmõju analüüs toob välja, et majandustsükli langusfaasis tuleb edendada ehitusinvesteeringuid (nn vastutsüklilised investeeringud). Majandustsükli madalseisus tehtud avaliku sektori investeeringud annavad 1,5-kordse efekti võrreldes majandustsükli tõusufaasis tehtud investeeringutega ning toimivast ehitus- ja kinnisvarasektorist saab kasu ligi veerand kõigist Eesti ettevõtjatest,» edastas Aas. Riigil on koostamisel pika vaate analüüs, mis aitab teha suure sammu, et Eesti majanduse olukord oleks edaspidi kriisidele vähem tundlik, lisas Aas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles