Martin Helme: Bolt ei vasta otsese riigiabi mõõdupuule (27)

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Rahandusminister Martin Helme.
Rahandusminister Martin Helme. Foto: Remo Tõnismäe

Rahandusminister Martin Helme hinnangul ei vasta Bolt riigipoolse otsetoetuse tingimustele.

Rahandusminister Martin Helme kirjutas Facebooki postituses, et kuigi Bolti teema ketrab edasi, on tema meelest järeldus ühene.

«Valitsus on öelnud, et strateegilisi ja eesti majandusele tähtsaid ettevõtteid ei lase me hävineda,» kirjutas Helme. «Vajadusel toetame lisaks KredExi meetmetele veel otse. Siin tuleb aga mõista, et meil on mingid objektiivsed mõõdupuud, millest lähtuda.»

Helme sõnul on nendeks eelkõige kaks aspekti. Neist esimene on kaalukus suhtes Eesti majandusse ja spetsiifiliselt tööhõivesse. Teiseks aga olulisus ühiskondliku toimepidevuse seisukohalt.

«Lihtsamalt öeldes, loeb see, kas sul on suur hulk töökohti, kas sa lood arvestatavas koguses lisandväärtust, kas sa teed arvestatavas koguses eksporti, kas sa maksad kopsakalt makse,» selgitas Helme. «Ja teiseks, kas sinu tegevus on kuidagi oluline ühiskonna toimimise seisukohast. Näiteks transport, energia, side või toidu tootmine.»

Bolti kohta leidis ta: «Ilma põhivarata Lätisse registreeritud ja makse vähe maksev suure võlakoormaga jagamismajanduse äpp ei vasta kummalegi kritieeriumile. Mu meelest teema lõpetatud.»

Bolti kaasasutaja Martin Villig kommenteeris, et nende teada on otsustusprotsessi juurde käiv analüüs põhjalikum kui antud Facebooki postitus. 

«Bolt on läbi ja lõhki Eesti ettevõte, meie peakorter asub Eestis,» ütles Villig. «Eesti ettevõtteks nimetas meid õigesti ka Financial Times, kelle arvestuste kohaselt oli Bolt möödunud aastal Euroopa kiireima kasvuga ettevõtete esikolmikus.»

Villig juhib tähelepanu, et Bolt Technology OÜ maksis möödunud aastal kaheksa miljonit ja tänavu esimeses kvartalis ca kolm miljonit tööjõumakse. «Sellega kuulume Eesti suurimate tööjõumaksu maksjate hulka,» lisas ta.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles