OPEC+ jõudis naftatoodangu kärbetes üksmeelele (2)

Copy
OPEC peakorter Viinis
OPEC peakorter Viinis Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix Baltics

 Naftatootjad jõudsid pühapäeval kokkuleppele tingimustes, mille alusel kärpida toodangut koroonakriisi tõttu madalseisus olevate hindade turgutamiseks ja Venemaa ning Saudi Araabia vahelise hinnasõja lõpetamiseks.

«Teatame ajaloolise leppeni jõudmisest kärpida toodangut ligi 10 miljoni barreli võrra päevas OPEC+ liikmete seas alates 1. maist,» säutsus Kuveidi naftaminister Khaled al-Fadhel Twitteris.

Mehhiko energiaminister Rocío Nahle säutsus omalt poolt, et leppega «vähendatakse naftatoodangut 9,7 miljoni barreli võrra päevas alates maist».

OPEC-i liikmed eesotsas Saudi Araabiaga ning Venemaa ja selle liitlased pidasid pühapäeval tunniajase videokonverentsi eesmärgiga lüüa lukku lepe, milleni jõuti reede varahommikul, kuid mis jäi Mehhiko lõplikku seisukohta ootama.

Aserbaidžaani energiaministeerium teatas varem pühapäeval avalduses, et kohtumine leiab aset konsultatsioonide raames, milleni jõuti 9. aprilli kohtumisel OPEC-i ja mitte-OPEC-i riikide vahel.

Pühapäevast konverentsi juhtis Saudi energiaminister prints Abdulaziz bin Salman ja Venemaa energiaminister Aleksander Novak.

Esialgu jäi lepe toppama seoses Mehhiko vastuseisuga neile tehtud kärbete ettepanekutele ning see seadis kahtluse alla ka leppeni jõudmise hindade tõstmiseks. 

Leppele jõudmine pühapäeval märgib loodetavasti Riyadi ja Moskva vahelise hinnasõja lõppu.

Trump kiitis OPEC+ lepet kui suurepärast tehingut kõigi jaoks

«Suur Naftalepe OPEC Plussiga on tehtud. See päästab sadu tuhandeid energiasektori töökohti Ühendriikides,» säutsus Trump. «Tahan tänada ja õnnitleda Vene presidenti Putinit ja Saudi Araabia kuningat Salmani. Ma rääkisin nendega just äsja Ovaalkabinetist. Suurepärane tehing kõigi jaoks!»

Varem pühapäeval ütlesid eri riikide nafta- või energiaministrid sotsiaalmeedia vahendusel, et jõudsid leppeni, millega kärbitakse alates 1. maist naftatoodangut kokku 9,7 miljoni barreli võrra päevas.

OPEC-i liikmed eesotsas Saudi Araabiaga ning Venemaa ja selle liitlased pidasid pühapäeval tunniajase videokonverentsi eesmärgiga lüüa lukku lepe, milleni jõuti reede varahommikul, kuid mis jäi Mehhiko lõplikku seisukohta ootama.

Mehhikole seatud piirangu ettepaneku ja Mehhiko nõustutud kärpe vahe katab kinni USA, mis vähendab lisaks enda kvoodile toodangut täiendavalt veel 300 000 barreli võrra päevas oma lõunanaabrite eest.

Naftahind on viimase kahe aastakümne madalseisus seoses üleilmse pandeemia tõttu langenud nõudlusega ja ka Saudi-Vene hinnasõja tõttu, mis samuti raputas üleilmseid turge. Naftahind on kolinal kukkunud alates aasta algusest, mil COVID-19 pandeemia hakkas üha laiemalt levima.

Hinnalanguse probleemile lisaks valasid õli tulle veel Venemaa ja Saudi Araabia, mis hoopis tõstsid oma toodangut, eesmärgiga hoida oma turuosa ning õõnestada USA põlevkivitoodangut.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles