Koroonaviirusest tingitud piirangud ähvardavad teesaaki

PM Majandus
Copy
Teetass.
Teetass. Foto: Murat Subatli/PantherMedia / Murat Subatli

Koroonaviirusest tingitud piirangud nii Indias kui ka Aafrikas seavad ohtu maailma teega varustamise.

Kolmenädalase liikumiskeelu kehtestanud Indias jäi pooleli värskelt alanud saagikoristushooaeg Assami ja Darjeelingu teepiirkondades, vahendas Financial Times.

Hinnatud Darjeelingu tee esimese korje aeg on praeguseks läbi, kuna teelehed on saagikoristuseks liiga pikad ja kõvad.

Isegi sellisel juhul, kui liikumispiirang tõepoolest välja kuulutatud moel 14. aprillil lõpetatakse, mis on kahtlane, siis kuluks teepõõsaste kordategemiseks nädalaid, mis seab ohtu ka teise korje.

Kuigi India keskvalitsus liikumispiirangute kehtestamisel viitas, et teekasvatus kui hädavajalik teenus nende alla ei kuulu, ei väljastanud kohalikud võimud selleks vajalikke lube. Hinnanguliselt kaotab India tänavu kümnendiku oma teetoodangust.

Keenias on samuti kehtestatud kolmenädalane liikumispiirang, mis hõlmab ka olulist teekaubanduskeskust Mombasa sadamat. See takistab ka Aafrika tee toimetamist ülejäänud maailma. 

Sri Lanka teekasvatuses tekitas segadust vahepeal riigis kehtinud komandanditund. Ka maailma suurimal teekasvatajal Hiinal on esinenud tarnehäireid.

Tee on üks tooteid, mida inimesed koroonaviiruse puhangust tingitud piirangute kartuses kokku ostma hakkasid. Samas kannatas haru enne kriisi ülepakkumise all, mistõttu hinnad olid langenud 11 aasta madalaimale tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles