Vaata maailmamajanduse prognoose aastani 2025

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gloobus.
Gloobus. Foto: SCANPIX

Conference Board on avaldanud metodoloogiliselt põhjendatud majandusprognoosid aastani 2025.

Mõneti üllatavalt on lähitulevik isegi positiivsem kui kaugem, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb Conference Boardi prognoose.

Üks levinud mõtteviise on, et küll varsti läheb paremaks. Prognoos jaotab ajajärgu kaheks: aastad 2012-2016 ja 2017-2025, tuues eraldi välja ka käesoleva, aasta 2012, prognoosid. Globaalne majanduskasv on aastal 2012 3.1 protsenti, mis kiireneb aastateks 2013-16 3.5 protsendini, et seejärel aeglustuda perioodiks 2017-25 2.7 protsendini. Peamine põhjus on aeglasem majanduskasv Hiinas, mis langeb esimese perioodi 7 protsendilt 3.5 protsendile teises, kaugemas perioodis. Paremini käib arenenud majanduste käsi, kus majanduskasv on mõlemal perioodil stabiilne: 1,9 protsenti. Venemaa ja Kesk-Euroopa majanduskasv aga muutub teises perioodis marginaalseks. Kaugema tuleviku suurim panus majanduskasvu tuleb Aafrikast ja Indiast.

Perioodi 1995-2008 globaalne majanduskasv oli erakordne ja selle kordumist pole näha. Kaugema tuleviku (loe jätkusuutlik) majanduskasv on kaks korda madalam – ehk 2.7 protsenti. Maailmamajanduse peamine väljakutse madala kasvu perioodil on kasvatada nii tootlikkust kui ka tagada töökohad miljonitele, kes soovivad mõistliku palgaga töökohti, mis tagaksid inimväärse elu. 21 sajandi algusest on globaalsed sissetulekud inimese kohta kasvanud 2,4 protsenti aastas, kuid ühel hetkel kaugemas perioodis kukub see alla 2 protsendi.

Riikide tasemel on esitatud riikidest kiireim majanduskasv kaugemas perioodis Nigeerias (4.6 protsenti), kellele järgnevad India ja Pakistan (4.5 protsenti), Egiptus (4.4 protsenti) ja Maroko (4.3 protsenti). Prognoosis on lisaks baasstsenaariumile ka positiivne ja riskiversioon. Eestlastest skeptikutele võib lohutuseks öelda, et kaugemas perioodis pole ühtegi negatiivse majanduskasvuga riiki ja näiteks Brasiilias ei kuku riskistsenaariumi majanduskasv alla baasstsenaariumi 3.4 protsenti. Negatiivsed majanduskasvud võivad realiseeruda esimeses perioodis ja Euroopas. Meie põhjamaised naabrid stabiliseeruvad 2 protsendi tasemel, välja arvatud Soome, kus majanduskasv kukub teises perioodis 1.3 protsendini, kuid see on ikka kõrgem Venemaast, kus see samal perioodil on 1.1 protsenti. Põhjuseks negatiivne areng tööjõus ja väike panus majanduskasvu kapitali poolt ehk madalad investeeringud.

Baltikumi tabelites pole, aga Ungari, Poola ja Tšehhi osas kiiret majanduskasvu küll ei ennustata ja Euroopa keskmisele järelejõudmist näha kahjuks pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles