Viirusepuhang tõi tubakatoodete ja kanepi buumi (1)

PM Majandus
Copy
Kanepi suitsetamine.
Kanepi suitsetamine. Foto: Lars Hagberg/AFP

Briti ja USA suitsetajad asusid varuma tubakatooteid ning nikotiini asendavaid kaupu, Ühendriikides aga kasvas veebist kanepi tellimine kohati viiekordseks.

Märtsi kolmandal nädalal kasvas Suurbritannias turu-uuringufirma Nielsen andmeil tubakatoodete müük üheksa protsenti, vahendas Financial Times. Samas oli märtsile eelnenud 12 kuu jooksul tubakatoodete müük riigis kahanenud ühe protsendi võrra.

Aasta lõikes suurenes Suurbritannias nikotiini asendavate toodete müük viie protsendi võrra, kuid märtsi kolmandal nädalal hüppas kasv 54 protsendile.

USA panga Citi analüütiku Adam Spielmani sõnul kasvasid ka tubakafirmade tarned Ühendriikide jaemüüjatele. Ilmselt hakkasid suitsetajad liikumispiirangute hirmus varusid tekitama.

Samal ajal kasvas ka nende arv, kes püüdsid suitsetamist maha jätta. Tubakavastase rühmituse Action on Smoking and Health tegevjuhi Deborah Arnotti sõnul suurenes suitsetamise mahajätmise abitelefonide kõnede arv.

«Suitsetajaid panevad arvatagi muretsema lisanduvad tõendid, et Covid-19 nakkuse saanud suitsetajatel on suurem tõenäosus tõsiste hingamisraskuste ja intensiivravi vajaduse tekkeks,» ütles ta.

USAs paiknev, veebis kanepit müüv ettevõte Weedmaps teatas samuti nõudluse järsust kasvust, mõnel päeval koguni 400 protsendi võrra. Siiski suitsetatavate kanepitoodete nõudlus pigem kahanes ja muul moel tarbitavate populaarsus kasvas.

Spielmani sõnul ei mõjuta sigarettide, mis endiselt moodustavad tubakatootjate käibest valdava osa, müügi kõikumine ei mõjuta tõenäoliselt nende ettevõtete majandustulemusi.

«Sigaretimüük on kahanenud aastakümneid, kuid neil ettevõtetel on õnnestunud hindu tõstes kasumit suurendada,» ütles ta. «Tubakafirmadel tekib probleem ainult siis, kui nad ei saa hindu kõrgel hoida.»

Küll aga ootab ta töötuse kasvades tubaka nõudluse mõningat kahanemist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles