Lõbusõidualuste kaptenid peavad teavitama politseid tund enne Eestisse saabumist

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Merekindel mootorpaat XO. Foto on illustratiivne.
Merekindel mootorpaat XO. Foto on illustratiivne. Foto: Premium Boats
  • Hobimeresõit ja paadiga kalastama minek on eriolukorra reegleid järgides lubatud
  • Merel riigipiiri ületamised tuleb eelnevalt politseis registreerida

Veeteede amet saatis Eesti sadamapidajatele politsei- ja piirivalveameti juhised üle riigipiiri seilavate hobialuste registreerimiseks. 

«Lõbusõidulaeva juht peab lõbusõidulaeva saabumisest Eestisse informeerima kõige lähema sadama politseiasutust või sadama ametiasutust, kes informeerib politseiasutust vähemalt üks tund enne sadamasse saabumist või väljumist. Politsei teostab piirikontrolli väljakutsel,» teatab PPA infokiri. 

Kuna ajutiselt on taastatud sisepiiril piirikontroll, peavad lõbusõidualused Eestisse saabumisel suunduma rahvusvaheliseks liikluseks avatud sadama piiripunkti. Politseil on eriolukorra nõuete tagamiseks ja riigipiiri valvamiseks õigus kontrollida kõiki aluseid merel. Riigipiiri ei tohi ületada inimesed, kellele ei laiene erandid riigipiiri ületamisel, näiteks soomlased, kes sooviksid tulla Eestisse oma veesõidukit hooldama. 

Infokiri selgitab, et Eestis viibivad inimesed võivad hobialustega meresõitu harrastada, kuid arvestada tuleb eriolukorra nõuetega ja järgida ka laeval 2 + 2 reeglit, kui tegemist ei ole sama perekonna liikmetega. Haigustunnustega isikutel on merele minek keelatud ning kinni tuleb pidada saartele kehtestatud liikumisvabaduse piiranguid. 

«Välisriiki ei ole soovitav minna. Enne sadamast väljumist tee selgeks, kas välisriik lubab sinul oma riiki siseneda, üldjuhul praegu keegi ei luba riiki sisenemist,» hoiatab amet. 

Eesti jahtklubides ja väikesadamates on alustanud veesõidukite navigatsioonihooajaks ette valmistamist ja vette tõstmist, kinnitasid Postimehele nii Pärnu jahtklubi kui Kalevi jahtklubi ülemad. Hooldustöid tehakse eriolukorra nõuetest kinni pidades ning esimesed hobialused on juba vees. 

Veeteede ameti kommunikatsioonijuht Madle Puusepp lisas, et hooaja alguse puhul tuleks hobimeresõitjatele meelde tuletada ka tänavuse aasta ohutusteemaline juhtmõte: vaba aja veetmine merel on nii kapteni kui reisijate vastutus. «Lisaks eriolukorrast tulenevatele juriidilistele nõuetele ei tohi unustada ka peamisi ohutusmeetmeid,» rõhutas Puusepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles