Pangad on andnud raskustesse sattunutele üle 10 000 maksepuhkuse (4)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
LHV ja SEB hooned.
LHV ja SEB hooned. Foto: Mihkel Maripuu

Pangaliidu kinnitusel on tänaseks antud üle 10 000 maksepuhkuse, millest ligi 70% on vormistatud eraisikutele. Taotlusi lisandub raskustesse sattunutelt iga päev, ent massiliseks seda probleemi veel pidada ei saa.

«Majanduse järsk ja ootamatu seiskumine koos endiselt kestva määramatusega tähendab, et järsult on vähenenud paljude ettevõtete ja inimeste sissetulekud. Mõistame inimeste vajadust leida kiiresti kulude kokkuhoiu võimalusi ja otsime koos nendega lahendusi, seepärast pakuvadki Eesti pangad hättasattunutele tavapärasest soodsamatel tingimustel maksepuhkust,» ütles Pangaliidu juhatuse esimees Erki Kilu, kelle sõnul on kindlasti abi ka riigi poolt KredExi vahendusel pakutavast toest ja Töötukassa meetmetest.

Pangad on kriisiolukorras lahenduste pakkumisel võimalikult paindlikud. Maksepuhkust saab taotleda nii ettevõtete laenude, eluasemelaenude, liisingu kui ka tarbimisfinantseerimise lepingute puhul.

Maksepuhkuse pikkus on eluasemelaenude puhul kuni aasta, liisingu ja tarbimisfinantseerimise lepingute puhul kuni pool aastat. Eriolukorra tõttu on pangad lihtsustanud maksepuhkuste taotlemist ja võimaldavad seda tavapärasest soodsamatel tingimustel.

Eluasemelaenude puhul on maksepuhkuse vormistamine tasuta ja muid lepingutingimusi reeglina ei muudeta. Enamasti saab maksepuhkust laenu põhiosa maksetele, intressi peab aga edasi tasuma. Kui inimene või ettevõte on aga ajutiselt täiesti maksejõuetu, võib tulla kõne alla ka puhkus intressimaksete osas. Pangad annavad kliendile nõu parima lahenduse leidmiseks.

Keerulisse majanduslikku olukorda sattunud ettevõttel või eraisikul soovitab Pangaliit pöörduda oma panga kliendihalduri või klienditeeninduse poole kindlasti enne võlgnevuste tekkimist, et leida võimalikult kiiresti lahendus probleemide ennetamiseks.

«Oluline on otsida lahendust ühiselt ja õigel ajal,» rõhutas Erki Kilu. «Pank saab raskustesse sattunud inimest aidata siis, kui klient on ise oma probleemide suhtes aus ja soovib lahendust leida. Probleemide salgamine ei aita tänases olukorras kuidagi. Samas ei ole mõistlik laenupuhkust taotleda lihtsalt igaks juhuks, kui sissetulekutega probleemi ei ole, kuna maksepuhkus lükkab edasi laenu lõplikku tasumist,» lisas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles