Veebruaris vähenes eksport 6 protsenti ja import 2 protsenti

BNS
Copy
Kaubasadam
Kaubasadam Foto: Ants Liigus

Veebruaris vähenes kaupade eksport võrreldes 2019. aasta veebruariga 6 protsenti ja import 2 protsenti, kõige enam vähenes nii eksport kui ka import seejuures Euroopa Liidu väliste riikidega.

Eestist eksporditi kaupu jooksevhindades 1,09 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,22 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 132 miljonit eurot, mis suurenes võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 44 miljoni euro võrra, teatas statistikaamet.

Eesti suurim kaupade ekspordipartner oli Soome, järgnesid Rootsi ja Läti. Eksport vähenes kõige enam ehk 37 miljoni euro võrra Singapuri, 36 miljoni euro võrra Ameerika Ühendriikidesse ja 19 miljoni euro võrra Türki.

Singapuri veeti mullusega võrreldes vähem töödeldud rasket õli, Ameerika Ühendriikidesse kommunikatsiooniseadmeid ja Türki teravilja. Kõige rohkem ehk 10 miljoni euro võrra suurenes eksport Mosambiiki, kuhu veeti rohkem lennukibensiini.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mineraalseid tooteid. Kõige rohkem mõjutas ekspordi kahanemist võrreldes eelmise aasta veebruariga mineraalsete toodete väljaveo vähenemine 43 miljoni euro võrra, elektriseadmete langus 33 miljoni euro võrra ning puidu ja puittoodete langus 19 miljoni euro võrra.

Suuremad languse mõjutajad olid mineraalsete toodete osas põlevkivikütteõli ja elektrienergia, elektriseadmete osas kommunikatsiooniseadmed ning puidu ja puittoodete osas puidugraanulite ning paberipuu ekspordi vähenemine.

Kõige enam ehk 13 miljoni euro võrra suurenes keemiatööstuse toodete väljavedu, mida mõjutas väetiste reeksport.

Kaupu imporditi kõige rohkem Soomest, Saksamaalt ja Lätist. Kaupade sissevedu vähenes enim Rootsist 29 miljoni euro võrra, Iisraelist 22 miljoni euro võrra ja Hiinast 14 miljoni euro võrra.

Peamiseks languse põhjuseks oli elektriseadmete sisseveo vähenemine, kus mõjutajateks olid ka koroonaviiruse tõttu suletud Hiina tehased. Kaupade sissevedu kasvas enim ehk 28 miljonit eurot Soomest, kust toodi rohkem mineraalseid tooteid nagu bensiini, diislikütust.

Kaupadest imporditi Eestisse enim mineraalseid tooteid, keemiatööstuse toorainet ja tooteid, transpordivahendeid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Kõige enam vähenes elektriseadmete sissevedu ja kasvas keemiatööstuse tooraine ja toodete import.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles