Hädas Bolt kaupleb riigilt 50 miljonit eurot laenu (19)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Taxify kaasasutajad Martin ja Markus Villig.
Taxify kaasasutajad Martin ja Markus Villig. Foto: Eero Vabamägi

Transpordifirma Bolt, mille käive on enam kui 85 protsenti kukkunud, tahab riigilt kas otsest või kaudset abi 50 miljoni euro laenamiseks, et vähemalt suveni hing sees hoida.

Bolti asutajad Martin ja Markus Villig kirjutavad murekirjas valitsusele, et praegu pakutavad toetusmehhanismid, eelkõige KredExi erakorralised laenud ja laenukäendused neid ei aita. Nimelt on KredExi laenu piirmäär 5 miljonit eurot, mida jääb Bolti-sugusele ükssarvikule (ettevõtte väärtus vähemalt miljard eurot – toim) väheks.

Vennad Villigud tunnistavad, et nende minimaalne rahavajadus aprillist alates järgmisteks kuudeks on vähemalt 15 miljonit kuus, kokku 50 miljonit eurot. «See summa on vajalik püsikulude katmiseks ja turu muutustest tulenevateks kiireteks investeeringuteks, ​et tagada ettevõtte jätkusuutlikkus ja võimekus kriisist välja tulla ilma saatuslike mõjudeta,» ütlevad asutajad. Sellisteks kuludeks on peamiselt palgad ning pikaajalised siduvad kohustused.

Olgu öeldud, et Bolt on juba kõigi ettevõtte 1500 töötaja palku kärpinud.

Villigud jätkavad, et nad on pöördunud KredExi käendusega juba kõigi Eesti suuremate kommertspankade poole. Viimased pole aga vastu tulnud. Ettevõtjate sõnul on peamine probleem see, et KredEx lubab katta kuni 90 protsenti panga laenukahjumist, kuid pangad tahavad, et KredExi käendus kataks suisa 90 protsenti põhisummast laenu fikseeritud summana. Kahjumliku ja kiiresti kasvava idufirmana ei vasta Bolt pankade krediidiotsuste standarditele ehk lihtsamalt öeldes: pangad ei anna Boltile laenu. 

Seepeale pakuvad vennad välja kaks varianti: KredEx andku Boltile otse erakorralist laenu 50 miljonit eurot või teine variant, tagagu fikseeritud laenukäendus pangalaenule, mis vastab 90–100 protsendile laenusummast.

Aasta algus oli kasumlik

Markus ja Martin Villig märgivad, et aasta algus oli nende jaoks hea ning nad olid kasumlikud kahes kolmandikus linnadest, kus tegutsevad. Kuid koroonaviiruse levikust põhjustatud vabalanguses majandus ja viiruse takistamiseks suletud linnaruumid ning liikumispiirangud on rängalt mõjutanud ka Bolti äritegevust.

«Kuigi proovime Boltis kiiresti turuolukorraga kohaneda, näiteks käivitasime nädalaga toidupoest kaupade kojuveo ja uue kullerteenuse, on siiski meie peamine teenusemudel ehk platvormtakso teenus pretsedenditu hoobi saanud,» tunnistasid vennad.

Alles märtsi alguses reastas mainekas ärileht Financial Times Euroopa kiiremini kasvavate ettevõtete esituhande, kus Bolt saavutas teist aastat järjest kolmanda koha. Eesti idusse on raha pannud teiste hulgas Hiina sõidujagamisplatvorm Didi ja Saksa autokontsern Daimler. Lisaks sõlmis Bolt alles tänavu aasta alguses Euroopa Investeerimispangaga lepingu, mille järgi sai pangalt 50 miljonit eurot laenu. 

Bolti Eesti kontorites töötab 515 inimest ja 2019. aastal palkasid nad Eestis juurde 230 uut töötajat. Lisaks pakkus Bolt enne pandeemiat sissetulekuvõimalusi tuhandetele füüsilisest isikust ettevõtjatele kokku 12 Eesti linnas.

Bolti käive kasvas 2018. aastal neli korda, 79,7 miljoni euroni, kuid strateegilised investeeringud laienemisse tõid kaasa 61 miljoni eurose puhaskahjumi. Sellega sai idufirma Eesti kõigi aegade suurimate kahjumite nimekirjas viienda koha.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles