Eesti piimatootjad kahtlustavad leedukaid oma tootjate soosimises (3)

BNS
Copy
Piimaauto. Pilt on illustratiivne.
Piimaauto. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Toorpiim Eestist ja Lätist on jäänud toppama Leedu piirile ja Eesti piimatootjad väidavad, et piiri-järjekorrad on tekkinud Leedu pärast, kes kaitseb oma koduturgu, edastas teisipäeval rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Google'i kaardil on näha järjekorda Läti-Leedu piiril. Leedu kontrollib autojuhtide, teiste seas Eestist pärit piimaauto juhtide kehatemperatuuri. Eesti piimatootjad kahtlustavad, et vahepeal kilomeetrite pikkuseks veninud järjekord on kunstlikult loodud Leedu siseturu kaitseks Eesti ja Läti piima vastu.

«Kui Leedu turule jõuab Eestist iga päev 500 tonni toorpiima, siis paarsada (tonni) viivad nad ise Poola poole oma piima. Mille kvaliteet on oluliselt kehvem. Täna on olukord, kus Poolas ei vajata enam nii palju Leedu piima. See piim omakorda voolas tagasi Leedu turule,» selgitas olukorda Jõgevamaa põllumajandustootjate liidu juhatuse liige Raul Soodla.

Eesti ja Läti toorpiima tootjad sõltuvad Leedu piimatööstusest. Kui sajad tonnid toorpiima üle piiri ei pääse, puuduvad siin võimalused sellise hulga muutmiseks juustuks või pulbriks.

«Peaaegu kolmandik meie igapäevasest piimatoodangust läheb töötlemiseks Leedu piimatööstustesse. See, et piiridel tõrgeteta kaubavahetus toimiks, on eluliselt tähtis meile,» ütles Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Maaeluminister Arvo Aller pidas nõu Leedu ministriga, kes kinnitas, et Leedu piimatööstus toimib ja piimatarned Eestist ning Lätist on vajalikud. Mingeid erisusi Lätile ega Eestile piiril ei tehta. Piiril toimub tavapärane kontroll.

«See võib hetkel tekitada ebamugavust. Aga ikkagi ma ei usu, et see on neil teadlikult üles võetud, et oma siseturgu kaitsta. Nad annavad täiesti endale aru, et Eesti piim on kvaliteetne ja nende tööstused vajavad Eesti piima,» ütles Aller.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles