Idufirmad: aeg on e-residentsusele uus hoog anda

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Xolo juht Allan Martinson leiab, et e-residentsuse programm tuleb täielikult online'i viia.
Xolo juht Allan Martinson leiab, et e-residentsuse programm tuleb täielikult online'i viia. Foto: Xolo

E-residente teenindavad Eesti firmad õhutavad valitsust, et praegu on suurepärane aeg hakata välismaalastest e-residentidele kontaktivabalt digi-ID kaarte jagama. See võiks tänases ebakindlas maailmas olla parim viis, kuidas Eesti jõukust ja tuntust kasvatada, leiavad nad.

Koroonakriis on uute e-residentide ja nende loodud ettevõtete arvu drastiliselt vähendanud. Ehkki e-residentsuse lahendus kõlab moodsalt ja nutikalt, tuleb välismaalasel kaarti saamiseks ja pangakonto avamiseks endiselt Eestisse kohapeale tulla ja tõestada, et ta ikkagi on see, kes ta väidab end üle võrgu olevat. Ajal, mil laevad ja lennukid ei sõida ja piirid on sisuliselt kinni, on see aga võimatu.

Seetõttu tegid kaheksa e-residente teenindavat Eesti firmat, eesotsas Allan Martinsoni Xologa ministeeriumitele ja riigiasutustele ettepaneku, et on viimane aeg peamine «pudelikael» eemaldada ja hakata e-residentidele digitaalseid ID-kaarte väljastama igasuguse füüsilise kontaktita. Sest nõudlus e-residentsise programmi ja siin ettevõtte asutamise järele on suurem kui kunagi varem, ütles Martinson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles