Pangaliit hoiatab: eakatelt üritatakse eriolukorras raha välja petta

PM Majandus
Copy
VILJANDI, EESTI, 03APR20
Pensionipäev. Pangaautomaat.
Swedbank.

ELMO RIIG/SAKALA
VILJANDI, EESTI, 03APR20 Pensionipäev. Pangaautomaat. Swedbank. ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig

Pangaliidu liikmespangad manitsevad, et kui vähegi võimalik, tuleks kasutada ostude eest tasumisel praegu pangakaarti, mitte sularaha. Tänu sellele on väiksem nii nakkuse oht kui ka risk pettuse ohvriks langeda. Ohugrupiks on just vanemad inimesed. 

Eriolukorra liikumispiirangud on toonud kaasa pettuste hulga kasvu. «Praegu on pensionite maksmise aeg, mil paljud eakad on harjunud suurema summa sularaha välja võtma. On juhtumeid, et petturid pakuvad ennast vanuritele appi pangatoiminguid tegema ja saavad nii enda valdusse inimeste pangakaardi koos PIN-koodidega ja vahel ka juurdepääsu eaka kontole internetipangas,» rääkis Pangaliidu infoturbe toimkonna juht Tiit Hallas. «Kahjuks on seejärel juba lihtne konto tühjendada,» lisas ta.

«Soovitame kasutada võimalusel ostude eest tasumiseks pangakaarti. Eesti pangad tõstsid ka viipemakse limiidi eriolukorra ajaks 50 euroni, et inimesed ei peaks kaardiga maksmisel puudutama makseterminali. Mõistame samas, et mõnes olukorras sularahata ei saa. Siiski ei tohiks keegi usaldada oma pangakaarti koos PIN-koodiga kolmandatele isikutele. Kui lähedaste abi käepärast pole, tuleks pöörduda abi saamiseks kohaliku omavalitsuse poole,» jagas Hallas infot. 

«Kindlasti ei tohi oma rahaga tegelema usaldada abipakkujaid, kellega pole olnud kunagi varem kokkupuuteid, kui tahes viisakad ja abivalmid need inimesed ka ei tunduks. Ühtlasi palume inimestel oma eakamate lähedaste vastu huvi tunda, neile võimalusel abi pakkuda ning neid leviva petuskeemi eest hoiatada,» lisas Hallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles