Riik tahab näha energiakogukondade loomist

PM Majandus
Copy
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas Foto: Tairo Lutter

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas saatis kooskõlastusele elektrituruseaduse muudatuse eelnõu, millega soodustatakse energiakogukondade loomist, kohustatakse võrguettevõtjaid paindlikkusteenuseid turult ostma ning reguleeritakse jaotusvõrgu ettevõtja ja elektriautode laadimistaristu omandisuhteid.

«Energiakogukonnad on tõstmas pead üle Euroopa. Eesti näeb energiakogukondades võimalust suurendada ettevõtjate konkurentsivõimet ja vähendada kodutarbijate elektrikulusid,» selgitas minister Aas. Energiakogukonnad moodustuvad ise enda jaoks elektrienergiat tootvatest majapidamistest, mistõttu elektriarvelt kaob kulu võrguteenusele.

Olulise muudatusena kohustab seadusemuudatus jaotusvõrguettevõtjat müüma tema omandis olevat elektriautode laadimistaristut. Tegemist on direktiivist tuleneva Euroopa Liidu ülese kohustusega, mida ka Eesti alates järgmise aasta algusest rakendama peab.

Lisaks kohustatakse muudatusega võrguettevõtjaid soetama oma tegevuses vajalikke paindlikkusteenuseid turuosalistelt. Selle asemel, et suurenenud tarbimise katmiseks uut alajaama rajada, võib võrguettevõtja otsida turult näiteks lokaalset elektritootmist, mis tarbimise kohapeal katab. «Seeläbi panustab muudatus lisaks elektrikadude vähenemisele  ja energiatõhususele ka elektrihinna vähendamisse,» lisas Aas.

Seaduseelnõu jõustub plaani kohaselt selle aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles